Grupa Kościuszko pozyskała ponad 11 mln zł
Spółka pozyskała w jej ramach 11,3 mln zł, które przeznaczone zostaną na rozbudowę sieci restauracji Polskie Jadło oraz Ready&Go, a także na rozwój produkcji dań gotowych. Spółka nie zamierza ograniczać swoich planów rozwoju jak i prognoz wyniku finansowego na rok 2008. w pełni utrzymuje tą prognozę zysku w wysokości 11,5 mln zł netto. Spółka zadebiutuje na warszawskiej GPW 10 czerwca 2008 roku.
- Sytuacja na rynku kapitałowym jest trudna, a mimo to nasza oferta spotkała się z zainteresowaniem i przyjęciem przez rynek górnych widełek cenowych - mówi Jan Kościuszko, prezes zarządu grupy Kościuszko Polskie Jadło. - Zarówno generowane zyski, a co za tym idzie kondycja finansowa naszej spółki, jest na tyle dobra, że ilość objętych akcji przez inwestorów, nie zmienia naszych prognoz na rok 2008 oraz lata następne.
Zgodnie z zapowiedziami, środki pozyskane z oferty publicznej spółka przeznaczy na rozbudowę sieci restauracji pod marką Polskie Jadło, Ready&Go oraz Lanczowisko. Oprócz tego rozwijać będzie produkcję i sprzedaż dań gotowych pod własną marką. Wiąże się to z budową własnego zakładu oraz wprowadzeniem produktów do sprzedaży w kolejnych sieciach handlowych.
- W moim przekonaniu na realnym i twardym rynku szanse rozwoju będą miały tylko te firmy, których wartości budowane są na trwałych fundamentach i dobrej koncepcji rozwój - podkreśla Kościuszko.
Grupa Kościuszko Pprzez 10 lat koncentrowała się na rozwoju sieci restauracji Chłopskie Jadło. Po ich sprzedaży w 2006 roku pozyskane środki zostały zainwestowane w budowę i zarządzanie nowymi sieciami restauracji funkcjonującymi w autorskim modelu franczyzowym pod markami Polskie Jadło, Lanczowisko oraz Ready&Go. Drugim segmentem działalności firmy, rozwijanym od 2004 roku, jest produkcja i sprzedaż ekskluzywnych wyrobów kuchni polskiej sprzedawanych obecnie pod marką Polskie Jadło. Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjnie wyrabiane wędliny i wyroby wekowane takie jak polskie zupy, pasztety oraz inne dania gotowe, Obecnie wyroby te znajdują się w takich sieciach jak Alma, Bomi, Carrefour, Chata Polska, Intermarche i Stokrotka.
(agaka)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali