Wakacyjny szczyt
Leśne Runo otwiera swoje restauracje w sąsiedztwie stacji paliw położonych przy głównych drogach krajowych, czyli w miejscach o nasilonym ruchu samochodowym – zarówno w celu turystycznym, jak i biznesowym. Główne pozycje menu zajmują dania polskiej kuchni, co zdaniem spółki zarządzającej marką - Towarzystwa Przyjaciół Polskiej Kuchni – pozwoli skutecznie konkurować z zachodnimi sieciami typu fast-food. Klienci Leśnego Runa mogą zamówić m.in. pierogi, naleśniki, krokiety i inne zestawy obiadowe.
W 2010 roku spółka uruchomiła dwie restauracje – w Stopce k. Bydgoszczy i w Nowej Dębie w województwie podkarpackim. Obecnie sieć liczy 14 punktów, z czego cztery należą do franczyzobiorców. Jeszcze w sierpniu zostanie otwarta placówka w okolicach Golubia Dobrzynia przy drodze krajowej nr 15.
- Sezon wakacyjny to okres, w którym obroty rosną z uwagi na ruch turystyczny – twierdzi Tomasz Sztylko, specjalista ds. rozwoju sieci Leśne Runo. - Wzrost ten szczególnie odczuwają restauracje położone przy drogach krajowych na linii północ-południe. Liczymy ponadto na zapowiadaną gruntowną modernizację dróg przed EURO 2012, co dodatkowo zachęci Polaków do korzystania z samochodów.
Innym czynnikiem wpływającym na wzrost sprzedaży w restauracjach sieci są imprezy, które ściągają dziesiątki tysięcy uczestników, np. Opener Festival czy inscenizacja Bitwy pod Grunwaldem.
Optymalna wielkość lokalu to 100-150 m2, z czego 50 m2 zajmuje zaplecze kuchenne. Restauracja powinna dysponować liczbą co najmniej 25 miejsc siedzących. Franczyzodawca zapewnia partnerom przygotowanie projektu restauracji, pomoc w zakupie surowców i elementów wyposażenie w korzystnej cenie, szkolenie dla trzech osób, oznakowanie zewnętrzne lokalu, zastawę dla 30 osób oraz informatyczny program sprzedażowy i magazynowy.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...