Kawiarenki Orlenu na stacjach franczyzowych?
Dotychczas Stop Cafe i Stop Cafe Bistro dostępne były jedynie na stacjach własnych. PKN Orlen bierze jednak pod uwagę wprowadzenie konceptu na pozostałych stacjach. W maju tego roku Joanna Puskar z biura prasowego PKN Orlen informowała, że koncern pracuje nad stworzeniem określonych zasad współpracy związanej z udostępnieniem brandu Stop Cafe franczyzobiorcom, lecz nie podjęto jeszcze finalnej decyzji.
We wrześniu sytuacja zdaje się być bardziej klarowna.- Jeszcze w bieżącym roku mamy zamiar podpisać pierwsze umowy franczyzy Stop Cafe i Stop Cafe Bistro z zainteresowanymi podmiotami na polskim rynku - powiedział niedawno Sylwester Królik, starszy menedżer sprzedaży w PKN Orlen. Na chwilę oceną biuro prasowe firmy utrzymuje, że propozycja obu marek dla stacji sieci franczyzowych jest w dalszym ciągu w procesie konsultacji wewnętrznych.
Kawiarniane punkty Stop Cafe oferują kierowcom gorące napoje, kawę i herbatę, a oprócz tego ciastka i kanapki. Natomiast Stop Cafe Bistro prócz tego, serwuje również małe dania na ciepło.
Pierwsze Stop Cafe Bistro otwarte zostało pod koniec stycznia 2008 r. w Warszawie, przy ul. Powązkowskiej. Koncept zdobył sobie klientów, a ich grono szybko się powiększało. Wkrótce też zaczęto uruchamiać kolejne punkty gastronomiczne na stacjach paliw. Pod koniec 2008 r. było już 409 kącików kawowych Stop Cafe oraz 26 punktów Stop Cafe Bistro. Na koniec czerwca obecnego roku liczba punktów gastronomicznych w ramach Stop Cafe i Stop Cafe Bistro wyniosła 612, co oznacza wzrost o 145 w ujęciu rok do roku. Dzięki szybkiemu rozwojowi sektora gastronomii koncernowi udało się ograniczyć niekorzystny wpływ marż paliwowych w pierwszym kwartale 2010 r.
(mip)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...