Lepper jak Łukaszenko
Jak podaje „Superexpress”, Andrzej Lepper twórca pomysłu otworzenia charakterystycznych biało-czerwone barów chce, by we wszystkich restauracjach typu "fast food" nowej sieci było takie samo menu - oczywiście tylko polskie dania. Chciałby np. taki zestaw: kotlet schabowy, ziemniaki i gotowana kapusta. Poza tym - golonka (dla osób, które po jedzeniu nie będą prowadziły samochodu może być nawet w piwie). Będzie też baranina w różnych postaciach. Z zup będzie można zamówić m.in. żurek lub grochówkę. W barach "Samoobrony" będzie można również zjeść kiełbasę, oczywiście z polskich masarni.
- Przy okazji będziemy chcieli promować zdrową polską żywność - chwali się Lepper - Nasze polskie jedzenie będzie konkurencją dla tych wszystkich hamburgerów i innych cheesburgerów.
Andrzej Lepper wydaje się być pewny sukcesu rynkowego swojej sieci.
- Pierwszy lokal otworzymy już za chwilę. Prawdopodobnie na przełomie stycznia i lutego przyszłego roku, najpóźniej w marcu lub kwietniu - zapowiada.
Pierwsze bary Leppera powstaną najprawdopodobniej przy polskiej sieci supermarketów Lewiatan. Szef "Samoobrony" nie umiał wczoraj dokładnie powiedzieć, skąd weźmie pieniądze na otwarcie lokali.
- To wszystko jest jeszcze w sferze planowania - tłumaczy.
Niewykluczone, że wicemarszałek zdecyduje się - wzorem innych firm tej branży - na udzielanie licencji franchisingowych.
Podobnie jak lider Samoobrony, również prezydent Białorusi, parę lat temu pod hasłem „cudze chwalicie swego nie znacie”, otworzył w swoim kraju sieć barów szybkiej obsługi o wdzięcznej nazwie „Bistro Bjarozka”. Bary oferując przysmaki rodzimej kuchni m.in. kiełbasę z ziemniakami jak również rodzime „napoje” (oczywiście dla tych którzy po jedzeniu nie będą prowadzić samochodu), miały w szybkim tempie podbić serca nie tylko mieszkańców Białorusi, ale również stać się produktem eksportowym nr 1.
No cóż okazało się, że marzenia nie zawsze się spełniają, „Bjarozka” z nowoczesnego baru szybkiej obsługi przekształciła się w zwykłą „knajpę” gdzie stali bywalcy skupiali się głównie nad ofertą napojów wyskokowych oferowanych w menu.
Być może przewodniczący Lepper minął się z powołaniem wchodząc w świat polityki. Choć w biznesie nie wypracował sobie wiarygodności, skutecznie uchylając się od płacenia długów.
Więcej: Superexpress, 7 październik 2001

ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Salon kosmetyczny, siłownia, sklep spożywczy, a może firma edukacyjna, biuro nieruchomości albo butik z modą? Przedstawiamy konkretne przykłady franczyz, które zarabiają. Pokazujemy też mniej typowe pomysły na biznes, jak hodowla ślimaków czy pracownia peruk. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Franczyza to coś więcej niż dostęp do produktów i technologii. To gotowy system, który naprawdę wspiera, a przy okazji pozwala realizować się razem, jako rodzina – mówią Barbara i Mikołaj Pawłowscy, właściciele czterech sklepów Stokrotka w województwie lubelskim.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali