Sukces pierwszej restauracji w Bielsku-Białej zachęcił właściciela Hospody u Svejka do dalszego rozwoju.
– Wielokrotnie klienci z różnych części Polski i spoza jej granic poznawszy nasz lokal, naszą kuchnię, formułę, zachęcali mnie do otwarcia lokalu w ich stronach. Rozwój systemów franczyzowych i wzrost zaufania do tego typu działalności przekonał mnie do podjęcia decyzji o budowaniu systemu – mówi Arkadiusz Taborski, właściciel sieci. W efekcie powstały dwie restauracje franczyzowe, a dwie kolejne są w trakcie realizacji. Firma chce się rozwijać na terenie całej Polski.
Szacunkowe koszty zagospodarowania powierzchni pod Hospodę u Svejka to od 450 zł za metr kwadratowy z kompletnym wyposażeniem lokalu (bez wyposażenia technologicznego) do 650 zł (z wyposażeniem technologicznym). Optymalna wielkość restauracji to 120-220 m2. Opłata wstępna wynosi 10 tys. zł, bieżąca 4 proc. od obrotu w skali miesiąca, a fundusz marketingowy 1 proc., z tym że cały przeznaczony jest na restaurację franczyzobiorcy. Zwrot z inwestycji według właściciela sieci powinien nastąpić już po upływie 1 do 1,5 roku od otwarcia.
(mip)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Stokrotka proponuje nowym partnerom dofinansowanie w wysokości do 1 mln zł.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Palarnia Zdrowych Kaw oraz linia kosmetyków i peelingów kofeinowych dr Martyny Buchalskiej to nowość w salonach masażu Orient Massage i Thai Organic.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali