Firma działa od 1869 roku. W tym czasie zdążyła wypracować sobie rozpoznawalność na poziomie 38 proc. (60 proc. w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców).
Czwartek
13.01.2011
Czy nowy prezes rodzinnej firmy postawi na rewolucję?
 

Następcą Andrzeja Blikle, 72-letniego prezesa sieci cukierni zostanie jego syn – Łukasz Blikle. Dotychczasowy prezes zasiądzie na stanowisku szefa rady nadzorczej. Roszady na najwyższych stanowiskach w firmie mają raczej charakter zmiany pokoleniowej, niż zmiany strategii rozwoju.

Nowy menedżer chciałby, żeby firma pojawiła się na rynkach zagranicznych. Firma chce również zwiększyć sprzedaż w pozostałych kanałach dystrybucji. W tym celu firma A.Blikle rozpoczęła współpracę z delikatesami Bomi, gdzie do sprzedaży trafiły takie markowe produkty jak tabliczki czekolady, marcepan i praliny czekoladowe. Pilotażowy program prowadzony jest w wybranych sklepach Bomi. W zależności od tego, jak nowy asortyment zostanie przyjęty przez klientów, wyroby A.Blikle będą mogły w niedalekiej przyszłości trafić do większej liczby punktów handlowych. - W planach są kolejne grupy produktów premium, z którymi chcemy wejść na rynek w 2011 roku - dodaje Andrzej Blikle.

Nie jest nowością, że producenci słodyczy rozwijają kilka kanałów sprzedaży - oprócz lokali z własnym logo, wchodzą również do innych sklepów sieciowych. Lody marki Grycan, oprócz lodziarni, dostępne są również w sieciowych sklepach spożywczych i supermarketach. Inaczej postąpiła firma Wawel, która zaczynała jako producenta słodyczy, a dzisiaj prowadzi kilka pijalni czekolady. Wawel liczył, że rozpoznawalność marki działającej na rynku od ponad stu lat przełoży się na liczbę klientów odwiedzających firmowe pijalnie czekolady.

Pod logo A.Blikle działają dziś 24 kawiarnie i cukiernie, część z nich należy do franczyzobiorców. Franczyza ma nadal stanowić narzędzie rozwoju sieci, dzięki któremu wyroby A.Blikle będzie dostępne większej liczbie klientów. Decydującą rolę w sprzedaży w dalszym ciągu będą odgrywać lokale zarządzane w ramach sieci.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa