Łukasz Blikle zaczął od czystki
Pokoleniowe przekazanie władzy w jednej z najstarszych polskich firm cukierniczych odbyło się z wielkim hukiem. Łukasz Blikle, prawnuk założyciela cukierni, który za sterami rodzinnego przedsiębiorstwa zasiadł na początku stycznia 2011 roku, rozpoczął swoje rządy od zwolnień na kierowniczych szczeblach. Jak dowiedział się portal Franchising.pl, lista wypowiedzeń jest długa. Zwolniony został dyrektor finansowy, dyrektor pionu produkcji, kierownik biura, szef działu kadr i dwóch kierowników magazynów. Pracę stracił również kierownik działu rozwoju nowych produktów, Robert Główka, który w firmie pracował 23 lata i cieszył się dużym uznaniem w oczach poprzedniego prezesa, Andrzeja Blikle.
- Referencje nie wystarczyły jednak nowemu szefowi. Te zwolnienia były dla nas wielkim zaskoczeniem, nie zostaliśmy poinformowani o przyszłych planach zarządu – mówi Robert Główka. - Wypowiedzenia są tłumaczone przyszłą restrukturyzacją, ale ich skala daje do myślenia.
Zlikwidowany został cały dział technologiczny, odpowiedzialny m.in. za opracowywanie receptur, wybór i obsługę dostawców oraz szkolenia pracowników.
- Jeśli chodziło o zmianę nową koncepcję produktów, to przecież można było ją wdrożyć przy zaangażowaniu dotychczasowego zespołu pracowników – tłumaczy Główka.
Nowy prezes ucina jednak spekulacje byłych pracowników. Odżegnuje się też od sformułowania, że zaczął rządy od kadrowej czystki.
-Pan Główka wyrządza krzywdę tym osobom, które podjęły decyzję o odejściu z firmy A.Blikle. Sugeruje, że wszyscy zostali zwolnieni, a przecież niektórzy menadżerowie zdecydowali się odejść sami – ripostuje Łukasz Blikle. - Celem restrukturyzacji jest dostosowanie firmy do dynamicznych planów rozwoju.
Zmiany wynikają z przyjętego niedawno sześcioletniego planu rozwoju firmy. Zgodnie z jego założeniami fundamentem wzrostu ma być rynek zewnętrzny. Blikle chce wyjść do szerszej dystrybucji i zwrócić się w stronę produktów trwałych, które będzie można kupować w supermarketach. Stąd też plany współpracy z sieciami handlowymi – produkty Blikle można już kupić w kilkuset delikatesach Bomi. Franczyza ma nadal pozostać istotnym kanałem sprzedaży, jednak zarząd chce skupić się główni na supermarketach sieciowych.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Franczyza Kodano Optyk rozwija się w Polsce w imponującym tempie, otwierając drzwi do biznesu optycznego osobom z różnych środowisk zawodowych.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Alior Bank wprowadził program dofinansowania otwarć placówek partnerskich. Przedsiębiorcy, którym brakuje kapitału na start, mogą pozyskać nawet 40 tys. zł.
W majowym numerze „Własny Biznes FRANCHISING” odkrywamy m.in. tajniki sukcesu w biznesie motoryzacyjnym, finansach, a także opisujemy biznesy, w które chętnie inwestują młode mamy. Dowiedź się, ile płaci się za franczyzę i jak wygląda zarządzanie bez szefa.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali