Łukasz Blikle zaczął od czystki

Łukasz Blikle zwolnił dyrektorów działu produkcji oraz działu kadr. Pracę stracili też księgowi oraz główny technolog żywienia, który z firmą związany był ponad 20 lat.
Środa
26.01.2011
Nowy szef cukierniczej sieci zwalnia kluczowych menedżerów.
 

Pokoleniowe przekazanie władzy w jednej z najstarszych polskich firm cukierniczych odbyło się z wielkim hukiem. Łukasz Blikle, prawnuk założyciela cukierni, który za sterami rodzinnego przedsiębiorstwa zasiadł na początku stycznia 2011 roku, rozpoczął swoje rządy od zwolnień na kierowniczych szczeblach. Jak dowiedział się portal Franchising.pl, lista wypowiedzeń jest długa. Zwolniony został dyrektor finansowy, dyrektor pionu produkcji, kierownik biura, szef działu kadr i dwóch kierowników magazynów. Pracę stracił również kierownik działu rozwoju nowych produktów, Robert Główka, który w firmie pracował 23 lata i cieszył się dużym uznaniem w oczach poprzedniego prezesa, Andrzeja Blikle.

- Referencje nie wystarczyły jednak nowemu szefowi. Te zwolnienia były dla nas wielkim zaskoczeniem, nie zostaliśmy poinformowani o przyszłych planach zarządu – mówi Robert Główka. - Wypowiedzenia są tłumaczone przyszłą restrukturyzacją, ale ich skala daje do myślenia.

Zlikwidowany został cały dział technologiczny, odpowiedzialny m.in. za opracowywanie receptur, wybór i obsługę dostawców oraz szkolenia pracowników.

- Jeśli chodziło o zmianę nową koncepcję produktów, to przecież można było ją wdrożyć przy zaangażowaniu dotychczasowego zespołu pracowników – tłumaczy Główka.

Nowy prezes ucina jednak spekulacje byłych pracowników. Odżegnuje się też od sformułowania, że zaczął rządy od kadrowej czystki.

-Pan Główka wyrządza krzywdę tym osobom, które podjęły decyzję o odejściu z firmy A.Blikle. Sugeruje, że wszyscy zostali zwolnieni, a przecież niektórzy menadżerowie zdecydowali się odejść sami – ripostuje Łukasz Blikle. - Celem restrukturyzacji jest dostosowanie firmy do dynamicznych planów rozwoju.

Zmiany wynikają z przyjętego niedawno sześcioletniego planu rozwoju firmy. Zgodnie z jego założeniami fundamentem wzrostu ma być rynek zewnętrzny. Blikle chce wyjść do szerszej dystrybucji i zwrócić się w stronę produktów trwałych, które będzie można kupować w supermarketach. Stąd też plany współpracy z sieciami handlowymi – produkty Blikle można już kupić w kilkuset delikatesach Bomi. Franczyza ma nadal pozostać istotnym kanałem sprzedaży, jednak zarząd chce skupić się główni na supermarketach sieciowych.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa