Hot dog na trzech kółkach
Jeden z największych problemów, z jakim musi borykać się lokal gastronomiczny, to koszty wynajmu placówki. Dlatego twórcy Speedy Hot Dog wymyślili koncept, który te koszty eliminował. Pomysł na biznes to efekt wielu lat doświadczenia w branży gastronomicznej oraz obserwacji szybko rosnących cen najmu lokali.
- Postanowiłem znaleźć sposób na to, abym to ja mógł przyjść do klienta, a nie on do mnie - mówi Giancarlo Scaringella, dyrektor generalny Speedy Hot Dog. - Speedy Hot Dog, to mini restauracja na kółkach, która redukuje do minimum koszty stałe jakie musi ponieść restaurator.
Na rynku istnieje wiele pojazdów przystosowanych do sprzedaży żywności, jednak często ich duże rozmiary generują wysokie koszty eksploatacji, a ich ulokowanie nastręcza wiele trudności. Trójkołowy pojazd Ape Piaggio, zwany Speedy Car'em jest małych rozmiarów, a przewidywany koszt inwestycji to 28 tys. euro. Współpraca w pierwszym roku nie obejmuje opłat licencyjnych.
- W 2011 roku chcielibyśmy wprowadzić do naszego projektu co najmniej dziesięciu franczyzobiorców. Będą mogli oni otrzymać wyłączność na lokalizację w miastach, w których odbywać się będą Mistrzostwa Europy w piłce nożnej EURO 2012- informuje Giancarlo Scaringella.
Speedy Hot Dog oferuje pomoc w procesie tworzenia oraz zarządzania punktem sprzedaży zarówno przy wyborze lokalizacji, jak i w fazie rozkręcania biznesu. Od franczyzobiorców nie jest wymagane doświadczenie w branży gastronomicznej, wobec czego punkt sprzedaży może otworzyć praktycznie każdy. Speedy Hot Dog zastrzega sobie prawo do bycia jedynym dostawcą produktów dla franczyzobiorców.
Firma oferuje trzy modele współpracy: On the road, Indoor oraz Corner. Koncept On the road zakłada sprzedaż przy drogach, na parkingach i w miejscach publicznych. Do tego typu działalności niezbędne są pozwolenia, o które należy ubiegać się w urzędzie gminy. Indoor to sprzedaż hot dogów na lotniskach, dworcach kolejowych czy w centrach handlowych. Z kolei Corner przewiduje umieszczenie pojazdu wewnątrz lub przed istniejącym już punktem sprzedaży, w którym planowane jest zróżnicowanie lub poszerzenie oferty.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
23 i 24 maja odbędzie się w Warszawie X Konferencja Liderów Franczyzy BEST FRANCHISE. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będzie „Transformacja teraźniejszości w innowacyjną przyszłość”.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Stava wycenia rynek dowozów jedzenia, a Xtreme Fitness Gyms podpisuje Kodeks Dobrych Praktyk dla rynku franczyzy. Przegląd tygodnia 20-27 kwietnia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali