Hot dog na trzech kółkach
Jeden z największych problemów, z jakim musi borykać się lokal gastronomiczny, to koszty wynajmu placówki. Dlatego twórcy Speedy Hot Dog wymyślili koncept, który te koszty eliminował. Pomysł na biznes to efekt wielu lat doświadczenia w branży gastronomicznej oraz obserwacji szybko rosnących cen najmu lokali.
- Postanowiłem znaleźć sposób na to, abym to ja mógł przyjść do klienta, a nie on do mnie - mówi Giancarlo Scaringella, dyrektor generalny Speedy Hot Dog. - Speedy Hot Dog, to mini restauracja na kółkach, która redukuje do minimum koszty stałe jakie musi ponieść restaurator.
Na rynku istnieje wiele pojazdów przystosowanych do sprzedaży żywności, jednak często ich duże rozmiary generują wysokie koszty eksploatacji, a ich ulokowanie nastręcza wiele trudności. Trójkołowy pojazd Ape Piaggio, zwany Speedy Car'em jest małych rozmiarów, a przewidywany koszt inwestycji to 28 tys. euro. Współpraca w pierwszym roku nie obejmuje opłat licencyjnych.
- W 2011 roku chcielibyśmy wprowadzić do naszego projektu co najmniej dziesięciu franczyzobiorców. Będą mogli oni otrzymać wyłączność na lokalizację w miastach, w których odbywać się będą Mistrzostwa Europy w piłce nożnej EURO 2012- informuje Giancarlo Scaringella.
Speedy Hot Dog oferuje pomoc w procesie tworzenia oraz zarządzania punktem sprzedaży zarówno przy wyborze lokalizacji, jak i w fazie rozkręcania biznesu. Od franczyzobiorców nie jest wymagane doświadczenie w branży gastronomicznej, wobec czego punkt sprzedaży może otworzyć praktycznie każdy. Speedy Hot Dog zastrzega sobie prawo do bycia jedynym dostawcą produktów dla franczyzobiorców.
Firma oferuje trzy modele współpracy: On the road, Indoor oraz Corner. Koncept On the road zakłada sprzedaż przy drogach, na parkingach i w miejscach publicznych. Do tego typu działalności niezbędne są pozwolenia, o które należy ubiegać się w urzędzie gminy. Indoor to sprzedaż hot dogów na lotniskach, dworcach kolejowych czy w centrach handlowych. Z kolei Corner przewiduje umieszczenie pojazdu wewnątrz lub przed istniejącym już punktem sprzedaży, w którym planowane jest zróżnicowanie lub poszerzenie oferty.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...