Nasycenie rynku w lokale o podobnym charakterze jest ciągle małe, stąd staramy się wypełniać niszę.
Mateusz Beda, współwłaściciel PRL Klub
Piątek
20.04.2012
Przykład PRL Klubu pokazuje, że wciąż można znaleźć oryginalny pomysł na biznes w branży gastronomicznej.
 

W PRL Klub klimat poprzedniego ustroju nie kończy się na szyldzie. W lokalu można skosztować tradycyjnych zimnych nóżek, śledzia z cebulką czy kaszanki, a także napić się popularnej "czterdziechy" i piwa z „oldschoolowych” kufli. Rachunek na barze jest prosty, każda rzecz kosztuje 5 zł. Dodatkowo odpowiedni klimat podtrzymuje wystrój, muzyka oraz filmy z dawnych lat.

- Do końca roku chcielibyśmy uruchomić 10 placówek franczyzowych – mówi Mateusz Beda, współwłaściciel PRL Klub. - Prowadzimy już rozmowy dotyczące otwarcia pięciu z nich. Najbardziej atrakcyjne dla nas lokalizacje to miasta liczące więcej niż 100 tys. mieszkańców oraz te z dużym zapleczem akademickim.

Potencjalny franczyzobiorca musi dysponować lokalem o powierzchni min. 100 m2 oraz kapitałem na jego adaptację, czyli co najmniej 35 tys. zł. Za przystąpienie do sieci PRL Klub nie trzeba uiszczać opłaty licencyjnej, jednak funkcjonowanie w ramach niej kosztuje 1,2 tys. zł miesięcznie. Wszyscy, którzy podpiszą umowę przed 1 sierpnia 2012 roku zostaną zwolnieni przez pierwsze 3 miesiące z opłaty franczyzowej.

W ramach współpracy franczyzodawca zapewnia pomoc w uruchomieniu i prowadzeniu lokalu, dostęp do autorskiego menu oraz odpowiednich dostawców, jak i wsparcie marketingowe. W zamian wymaga zaangażowania w prowadzoną działalność, ale nie doświadczenia w gastronomi. Chcąc urozmaicić ofertę firma przygotowuje obecnie akcję „Obywatelu dowozimy do PRL-u”.

- Pomysłem przewodnim jest darmowy dojazd kultową Nysą do klubu – wyjaśnia Mateusz Beda. - Oczywiście owa Nysa służyć będzie również do eventów organizowanych dla klientów na specjalne zamówienia jak na przykład wieczór kawalerski, bądź urodziny w towarzystwie Zomowców.

(boa)


Bolesław Adamiec
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa