Fast food na kółkach
Pochodząca z Białegostoku firma posiada w chwili obecnej dwóch franczyzobiorców, którzy prowadzą przyczepy pod szyldem MacWay. Do końca roku ich liczba ma wzrosnąć do pięciu.
- Szukamy franczyzobiorców przede wszystkim na terenie województwa podlaskiego, przy czym pozostajemy otwarci na propozycje współpracy z całej Polski – mówi mówi Maciej Anikiej, właściciel firmy MacWay. - Niedawno zgłosili się do nas przedsiębiorcy z Litwy, z którymi jesteśmy na etapie wstępnych rozmów.
Własny punkt MacWay, nie licząc opłat za lokal i zatowarowanie, można otworzyć już za 10 tys. zł. Firma nie pobiera opłaty wstępnej, natomiast za każdy miesiąc współpracy franczyzobiorca musi uiścić 300 zł. W zamian może liczyć na wykonanie projektu wnętrza i otoczenia restauracji, sprzęt w cenach producenckich, szkolenie personelu oraz wsparcie marketingowe.
- Uważam, że przyszłością gastronomii są mniejsze lokale, za to w dobrych lokalizacjach, takich jak ciągi komunikacyjne, duże osiedla czy miejsca sezonowo odwiedzane przez turystów. Galerie i supermarkety, gdzie również często umiejscowione są punkty gastronomiczne mogą przegrać rywalizację analizując koszty jakie potencjalny franczyzobiorca musi ponieść przy wynajmie lokalu - dodaje Maciej Anikiej.
Poprzez powiększanie liczby lokali MacWay dąży do stworzenia silnej grupy zakupowej, by móc konkurować z większymi sieciami gastronomicznymi typu fast food w Polsce. Firma liczy, że jej nazwa nawiązująca do światowego gastronomicznego giganta przyciągnie rzesze głodnych klientów.
- Dziś praktycznie wszystkie branże zmierzają w kierunku budowania sieci, więc i my wychodzimy naprzeciw wymaganiom rynku. Chcemy wspomóc małe punkty, które działają niezależnie i nie są w stanie konkurować z większymi podmiotami - podsumowuje Anikiej.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...