Klub muzyczny w promocji

Koncept Carpe Diem jest adresowany do ludzi młodych – studentów i absolwentów uczelni.
Poniedziałek
01.10.2012
Właściciel klubów Carpe Diem chce otworzyć więcej lokali. Dlatego obniżył kwotę inwestycji w biznes.
 

Do tej pory minimalne wymagania finansowe wobec potencjalnych partnerów Carpe Diem sięgały 150 tys. zł. Dyrektor handlowy sieci, Andrzej Gęsiarz, nie jest jednak zadowolony z tempa, w jakim przybywa nowych placówek. Postanowił więc obniżyć kwotę inwestycji, by zachęcić nowych przedsiębiorców do współpracy.

- Chcemy obniżyć wymagania inwestycyjne, umożliwiając leasing części wyposażenia klubów – mówi Gęsiarz.

Niższa kwota inwestycji nie oznacza jednak, że ograniczeniu ulegnie również dotychczasowy format lokali. Kluby będą nadal lokalizowane w centrach miast, w obiektach o powierzchni przynajmniej 80 m2. Część ich wyposażenia będzie jednak finansowana przez franczyzodawcę.

- Koncept Carpe Diem jest adresowany do ludzi młodych – studentów i absolwentów uczelni. Najchętniej więc widzielibyśmy w roli franczyzobiorców osoby, które rozumieją naszą grupę docelową. Idealny wiek dla naszego biorcy mieści się pomiędzy trzydziestym a czterdziestym rokiem życia. Stąd też decyzja o obniżeniu wymagań kapitałowych na wejściu. Chodzi o to, by nasza franczyza była w zasięgu ręki nawet młodszych przedsiębiorców – wyjaśnia Andrzej Gęsiarz.

Obecnie w sieci Carpe Diem działa siedem klubów. Wszystkie placówki właściciel otworzył samodzielnie, a później przekazał w zarządzanie partnerom w formie agencyjnej. Franczyzobiorcy, którzy zechcą budować własny klub „od zera” powinni liczyć się z opłatami licencyjnymi i marketingowymi w wysokości odpowiednio 2,5 tys. i 1 tys. zł.

- Warto jednak wspomnieć, że mamy podpisane korzystne umowy z wieloma dużymi dostawcami napojów i papierosów, w tym m.in. z marką Carlsberg. Dzięki tym porozumieniom otrzymujemy gratyfikacje finansowe za każdą placówkę, która zrealizuje sprzedaż na określonym poziomie. Z naszych obserwacji wynika, że roczny przychód z tego tytułu z lekką nawiązką kompensuje koszt opłat franczyzowych – zaznacza Gęsiarz.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa