Czy pierogi wezmą odwet na hamburgerach?
Jak podaje Nowy Rynek przygotowanie projektu Leśnego Runa trwa od 1999 roku. Jego pomysłodawcą jest Polska Agencja Rozwoju Turystyki (PART). Pierwszy obiekt, tzw. modelowy, działa od września ubiegłego roku. Kolejne powstaną już niedługo, w maju otwarty zostanie lokal w centrum Warszawy, kolejne mają powstawać przy stacjach sieci Orlenu.
- Planujemy, że w ciągu dwóch lat otworzymy 20-30 obiektów Leśnego Runa – mówi dyrektor generalny PART, Sylwester Próchniewski. – Zależy nam przede wszystkim na działających już barach i karczmach, które niewielkim kosztem mogłyby dostosować się do naszych wymogów. Współpraca ta byłaby oparta na wykupie licencji. Koszt to około 50-100 tysięcy złotych. Kolejne 200-300 tysięcy potrzebne jest do przygotowania obiektu, aranżacji wnętrz, zaopatrzenia w firmowe zestawy. Zapewnia także, że wszystko przygotowywane jest w najdrobniejszych szczegółach.
Podstawą rozpoczęcia procesów operacyjnych będzie umowa frenchisingowa określająca główne obowiązki biorcy i dawcy. Szacunkowo zwrot poniesionych nakładów dla pojedynczego obiektu powinien nastąpić w ciągi 18-24 miesięcy.
Jakie są podstawowe założenia projektu? Myślą przewodnią jest naturalność. Przejawia się to zarówno w wystroju lokali: drewniane stoły i fotele, kominek, drewniane belki wspierające sufit, pęki czosnku i ziół ozdabiające wnętrze, jak i w oferowanym menu, w którym umieszczono najpopularniejsze dania polskiej kuchni. Wszystkie specjały podawane są na solidnej porcelanowej zastawie, nie ma mowy o żadnych plastikach- koncepcja naturalności ma być realizowana konsekwentnie. Głównym hasłem jest „Przyprawione Naturą”. Bardzo sympatyczne wydaje się logo, na którym widnieje mały jeżyk. Ozdabia on m.in. wszystkie elementy zastawy. Czy to sympatyczne zwierzątko ma szansę zrobić karierę?
- Pomysł w gastronomii to nie wszystko - mówi Krzysztof Kłapa, szef PR w Mcdonald`s. Zapewnia także, iż choć każdą konkurencję traktują poważnie, nie czują się zagrożeni. W podobny sposób wypowiada się rzecznik prasowy American Restaurants, Małgorzata Hamera - Jesteśmy gotowi stanąć do walki i podjąć wyzwanie – mówi. Zwraca też uwagę, że każdy nowy gracz na rynku oznacza podniesienie standardów obsługi i jakości. Trzeba przyznać, że Leśne Runo zamierza postawić poprzeczkę dość wysoko. Pomimo imponującego zestawu dań serwowanego w miłej oprawie , konkurencyjnych - jak się wydaje cen – 12-15 złotych to wystarczająca suma żeby wyjść z lokalu usatysfakcjonowanym, zachowana została formuła fast food. Czas oczekiwania na potrawy wynosi około 5-7 minut. Dodatkowym atutem, zdaniem dyrektora PART, może okazać się swojskość sieci – Proponujemy konsumentom polską kuchnię w polskiej sieci - mówi Sylwester Próchniewski. Liczy na to, że zagraniczne sieci typu Mc Donald`s czy KFC przestaną być jedynymi obiektami, które w świadomości konsumentów stanowią gwarancję powtarzalności i sprawdzonej jakości. Czy tak się stanie? Czy nastąpi powrót do zapomnianych pierogów, barszczy, pieczeni, gulaszy i gołąbków? O tym zdecydują przede wszystkim klienci, ale istotne wydają się także zapał i wytrwałość projektodawców.
Więcej: Nowy Rynek, marzec 2002, str. 7
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Poznaj laureatów Top Franczyzobiorca
/30.10.2025
Podczas Targów Franczyza 2025 poznaliśmy laureatów konkursu Top Franczyzobiorca. Nagrodzeni udowadniają, że sukces we franczyzie to nie tylko wyniki finansowe, ale także pasja, konsekwencja i umiejętność inspirowania innych.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Checklista przyszłego franczyzobiorcy: co sprawdzić w umowie franczyzy
/27.10.2025
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Centra VR, mobilne powerbanki, nowoczesne pralnie czy punkty pobrań – na Targach Franczyza w Warszawie będzie można sprawdzić, jak wiele twarzy ma dziś branża usług. To konkretne pomysły na biznes gotowe do wdrożenia w każdym mieście.
23-24 października w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędą się Targi Franczyza. W tym artykule przyglądamy się wystawcom z branży fitness i beauty, takim jak np. Xtreme Fitness Gyms, Fit+, Depilacja.pl, Yasumi, Paradise Studio, F45.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, zatowarowanie i wsparcie. Możesz zarabiać od pierwszego dnia.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali