Biznes na dworcu
Bartosz Jakubowski, dyrektor działu gastronomii stacjonarnej Wars
Dziś Wars kojarzy się prawie wyłącznie z wagonami restauracyjnymi, które można spotkać w pociągach PKP Intercity. Jednak w latach 60. i 70. Wars prowadził również bary szybkiej obsługi na dworcach kolejowych. U progu drugiej dekady XXI wieku spółka postanowiła wysiąść z pociągów i znów rozgościć się na dworcach.
- Wars Express na dworcu Warszawa Wschodnia działa od stycznia tego roku. To właśnie sukces tej placówki wpłynął na podjęcie decyzji o szybkim i intensywnym rozwoju tej marki. Stworzony przez nas koncept został dopasowany do potrzeb podróżnych. Z myślą o nich stworzyliśmy menu, które łączy tradycyjne polskie potrawy, takie jak grochówka na wędzonce, z daniami typu fast-food – mówi Bartosz Jakubowski, dyrektor działu gastronomii stacjonarnej Wars.
Docelowo sieć Wars Express będzie liczyła 25 barów, które mają powstawać na największych i najbardziej uczęszczanych dworcach kolejowych w Polsce. Do końca roku zostaną otwarte m.in. punkty w Warszawie, Krakowie i Radomiu. Realizacja planu otwarć jest ściśle związana z modernizacją dworców.
Prace nad tworzeniem systemu franczyzowego dla sieci Wars Express jeszcze trwają, jednak już niebawem spółka Wars rozpocznie poszukiwania pierwszych partnerów.
- Nie możemy jeszcze jednoznacznie określić, na jakim poziomie będą kształtowały się opłaty, ani też jaka będzie wysokość inwestycji. Dokładamy jednak wszelkich starań, aby system franczyzowy był skonstruowany w sposób, który pozwoli odnieść sukces naszym partnerom, a nam szybko rozwinąć sieć – dodaje Bartosz Jakubowski.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali