Przedstawiciele Sphinxa nie chcą zdradzić szczegółów dotyczących kosztów związanych z otwarciem – tłumaczą, że to projekt testowy.
Niedziela
29.12.2013
Franczyzodawca uruchomił pierwszą wolnostojącą restaurację. Sphinx sprawdzi, czy lokal w tym formacie zarobi na siebie.
 

Nowootwarta placówka Sphinxa mieści się w okolicy centrum handlowego Futura Park Wrocław. To piąty punkt sieci w tym mieście, ale pierwszy w wolnostojącym budynku. Pomieści 130 gości na dwóch piętrach o łącznej powierzchni prawie 400 m2. W lokalu znajdują się dwie specjalne loże stylizowane na beczki, na najmłodszych gości czeka zaś kącik dla dzieci. Ponadto w planach na wiosnę jest uruchomienie ogródka.

Uruchomiona restauracja należy do centrali. Jej przedstawiciele nie chcą jednak zdradzić szczegółów dotyczących kosztów otwarcia – tłumaczą, że to projekt testowy. Lokalem zarządza niezależny menedżer na własny rachunek.
- Prowadzenie restauracji Sphinx przy centrum Futura Park we Wrocławiu powierzyliśmy osobie, która dysponuje wieloletnim doświadczeniem w naszej sieci. Menedżer ten współpracował już z nami wcześniej w modelu operatorskim około dwóch lat. Początkowo zarządzał jedną, a następnie dwoma restauracjami Sphinx we Wrocławiu. To zasadniczy powód, dla którego zdecydowaliśmy się właśnie na tego operatora - tłumaczy Mariola Krawiec-Rzeszotek, wiceprezes Sfinksa.

Wrocławska placówka jest dla Sfinksa „królikiem doświadczalnym”. Jeśli jej wyniki okażą się satysfakcjonujące, to możliwe, że otwarcia w tym formacie zobaczymy jeszcze w innych miastach.
- Z pewnością będziemy się uważnie przyglądać i oceniać jak funkcjonuje ten typ lokal i jak jest postrzegany przez naszych gości - mówi Mariola Krawiec-Rzeszotek, wiceprezes Sfinks Polska.

Sfinks Polska zarządza 108 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 92 restauracji Sphinx (segment casual dining), 10 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 6 restauracjami Wook (segment casual dining).

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz