Kuchnia po polsku i po turecku
Pochodząca z Dolnego Śląska firma American Trading Company odpowiada za rozwój dwóch sieci franczyzowych - Express Kuchnia Marché oraz Sevi Kebab. Oba koncepty gastronomiczne są zupełnie inne. Pierwszy z nich specjalizuje się w sprzedaży specjały kuchni polskiej i innych krajów na wagę, drugi zaś serwuje dania kuchni orientalnej. Restauracje powstają w centrach handlowych w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Lokale działają m.in. we Wrocławiu w Galerii Dominikańskiej i Grunwaldzkiej, w Poznaniu w Starym Browarze oraz w krakowskiej Bonarce.
Inwestycja w lokal Express Kuchnia Marché wynosi 350 tys. zł, a w Sevi Kebab 200 tys. zł. Skąd różnica 150 tys. zł? - Lokal potrzebny na prowadzenie konceptu Sevi Kebab jest mniejszy - ok. 60 m2, natomiast Express Kuchnia Marché to 80-100 m2. Ponadto urządzenie lokalu Sevi Kebab jest tańsze. Wynika to z mniejszej liczby urządzeń gastronomicznych potrzebnych do przygotowania dań kuchni chińskiej i tureckiej. Express Kuchnia Marché to polskie posiłki z elementami kuchni świata, więc dużo szersze menu. Oba koncepty nie posiadają opłat marketingowych, jednorazowa opłata licencyjna wynosi 35 tys. zł (Sevi Kebab) i 40 tys. zł (Express Marché) - wylicza Agnieszka Żółkiewicz, menedżer ds. projektów.
Oba koncepty gastronomiczne serwują inny rodzaj kuchni, dlatego mogą z powodzeniem funkcjonować obok siebie w strefie food court centrum handlowego, albo w innej lokalizacji. - Ułatwia to potencjalnemu franczyzobiorcy dopilnowanie obu restauracji w jednym miejscu. Są to koncepty, które mogą się nawzajem uzupełniać w zależności na co klient ma ochotę. Proponujemy naszym gościom karty rabatowe, ponadto promujemy nasze lokale na gastronomicznych portalach internetowych oraz na portalach społecznościowych - dodaje Agnieszka Żółkiewicz.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali