Zamiast otwarć - przeprowadzka
Plany podboju polskiego rynku gastronomicznego franczyzodawca Charley’s Philly Steaks będzie musiał odłożyć na później. Sieć restauracji serwujących gorące kanapki z wołowiną pojawiła się w Polsce wiosną ubiegłego roku, otwierając punkt w warszawskim centrum handlowym Blue City. Firma Neelam, która sprowadziła markę do kraju, wcześniej z powodzeniem rozkręciła ja w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Najwyraźniej jednak bliskowschodnie doświadczenie nie za bardzo przydało się w europejskich realiach.
Z zapowiadanych czterech otwarć udało się zrealizować de facto tylko jedno. Firma niedawno pochwaliła się planami uruchomienia placówki w centrum handlowym Atrium Targówek. Jak jednak przyznają jej przedstawiciele, nie jest to w istocie nowe otwarcie, a przeprowadzka.
- W Blue City trwa obecnie remont food courtu. Lokalizacja nie spełnia naszych oczekiwań i dlatego postanowiliśmy przenieść ją w inne miejsce – mówi Adam Borowik, odpowiedzialny za rozwój sieci w Polsce.
Amerykańska marka pojawi się w nowym miejscu, ale w dotychczasowym punkcie już jej nie zobaczymy. Z czego wynikają trudności sieci w znalezieniu franczyzobiorców? Prawdopodobnie największą barierą są koszty uruchomienia restauracji w połączeniu z dość niską rozpoznawalnością marki. Franczyzodawcy CPS szacują, że całkowity minimalny koszt inwestycji w ich punkt wynosi 180 tys. zł. To więcej, niż w przypadku takich marek, jak Sphinx czy Telepizza. Do tego dochodzi fakt, że preferowane lokalizacje na punkt z kanapkami powinny znajdować się w food courtach galerii handlowych. A to dodatkowo podnosi wymagania finansowe. Czas pokaże, czy steki Charley’a znajdą w Polsce szersze grono miłośników. Na razie, dopóki nie ruszy punkt na Targówku, de facto nad Wisłą ich nie ma.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Franczyza Kodano Optyk rozwija się w Polsce w imponującym tempie, otwierając drzwi do biznesu optycznego osobom z różnych środowisk zawodowych.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Stava wycenia rynek dowozów jedzenia, a Xtreme Fitness Gyms podpisuje Kodeks Dobrych Praktyk dla rynku franczyzy. Przegląd tygodnia 20-27 kwietnia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali