Interes dla zabieganych
Koncept Makarun Spaghetti and Salad łączy włoską kuchnię z amerykańskim stylem „take away”, czyli jedzenia na wynos. - W Stanach na każdym rogu ulicy można zobaczyć ludzi biegnących z kawami czy z przekąskami. A dlaczego spaghetti? Przede wszystkim chcieliśmy dać naszym klientom alternatywę dla wszechobecnych kebabów. Kładziemy duży nacisk na zdrowe jedzenie, półprodukty nie zawierają konserwantów – mówi Marcin Szworak, specjalista ds. franczyzy w sieci.
Makarun wszedł na rynek przed dwoma laty i liczy obecnie 4 restauracje zlokalizowane w Krakowie i Rzeszowie. Niebawem dołączy do nich punkt na Pomorzu. - W tym roku mamy zamiar otworzyć jeszcze między 3 a 5 spaghetterii. Warto też podkreślić, że cały czas pracujemy nad powiększaniem oferty, czego efektem jest wprowadzane w ostatnich tygodniach spaghetti z musem truskawkowym lub ze szpinakiem – mówi Szworak.
Franczyzodawcy chcą otwierać jednostki w niewielkich lokalach, liczących od 30 do 50 m2. Powinny być zlokalizowane w pobliżu ośrodków akademickich, firm oraz centrów miast powyżej 100 tys. mieszkańców.
- Cena wynajmu nie powinna przekraczać 4 tys. zł. Górna granica najmu to 5 tys zł, jednak przy tej kwocie lokalizacja musi być naprawdę dobra – twierdzi Szworak.
Wstępna opłata franczyzowa w sieci Makarun wynosi 15 tys. zł, ale płatność można rozbić na raty. Koszt urządzenia i wyposażenia lokalu waha się w granicach 10-15 tys. zł. Franczyzobiorcy co miesiąc odprowadzają też opłatę franczyzową w wysokości 700 zł. W zamian dawca licencji przekazuje im pełen pakiet franczyzowy, know-how i zapewnia wsparcie w prowadzeniu biznesu. Średnie obroty lokalu w zależności od miejsca i pory roku wahają się od 20 do 70 tys. zł.
- Gdy ponad dwa lata temu uruchomialiśmy pierwszą spaghetterię Makarun, chcieliśmy połączyć komfort jedzenia na wynos ze smacznym posiłkiem i atrakcyjną ceną. Kubeczki z Makarun’em za 4,90 zł podbiły miasteczko akademickie Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Już 3 miesiące później w przy głównej ulicy Krakowa powstała kolejna sapaghetteria – opowiada Szworak.
Czy przyjmą się i w innych miastach Polski? Na korzyść marki z pewnością przemawia niski koszt inwestycji, a także fakt, że menu stanowi alternatywę dla wszechobecnych „chińczyków” i „kebabów”. Pytanie tylko, jak szybko klienci zechcą dostrzec nowy trend.
(gum)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć Makarun stawia mocno na formaty z niską kwotą inwestycji.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
14 października to pierwszy dzień Targów Franczyza. Franczyzodawcy najbardziej prestiżowych marek czekają w PKiN na wszystkich zainteresowanych otwarciem własnego biznesu na licencji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...