Nie ma dwóch takich samych pizzerii
Pierwsza restauracja Presto powstała w 1998 roku w Łodzi. Siedem spośród dziesięciu lokali sieci działa właśnie w województwie łódzkim, pozostałe znajdują się w Warszawie, Płocku i Olkuszu. Wystrój pizzerii oparty jest na elementach z cegły, żeliwnych zdobieniach i ręcznie robionych meblach. Lokale wyróżnia włoski piec do pizzy opalany drewnem.
- Interesują nas przede wszystkim lokalizacje w centrum miasta i na dużych osiedlach miast liczących powyżej 50 tys. mieszkańców. Restauracja powinna mieć przynajmniej 110 m2 i możliwość rozstawienia letniego ogródka. Organizujemy szkolenia dla franczyzobiorcy i jego pracowników w kilku pizzeriach, aby pokazać czym różnią się poszczególne lokale. Partner nie musi posiadać doświadczenia w gastronomii, ale jest ono niezwykle przydatne w prowadzeniu biznesu. Dla osób spoza branży pomocny będzie opracowany przez centralę podręcznik operacyjny zawierający receptury dań, wykaz standardów architektonicznych, procedury związane z otwarciem, dokumenty personalne i księgę identyfikacji wizualnej – wylicza Anna Kapitańczyk-Grzesiak, prezes zarządu Presto.
Minimalna kwota inwestycji w biznes wynosi 200 tys. zł, z czego opłata wstępna to 12-16 tys. zł. Inwestycja zwraca się najpóźniej trzy lata po uruchomieniu pizzerii. Wyłączność terytorialna obejmuje całe miasto do 100 tys. mieszkańców. W przypadku większych miast opisywana jest kwartałem ulic. Franczyzodawca wspiera partnera w poszukiwaniach najlepszego lokalu, następnie opracowuje biznesplan, udziela pomocy prawnej przed podpisaniem umowy najmu i nadzoruje proces przygotowania i otwarcia restauracji.
- Większość pizzerii nie oferuje innych dań kuchni włoskiej i nie przywiązuje tak dużej uwagi do wystroju. Tak działają lokale w segmencie fast casual, gdzie klienci przychodzą głównie po to, żeby zjeść szybko i tanio. Inaczej w przypadku restauracji typu casual dining, do którego należą lokale Presto. Jednak w każdym mieście trzeba indywidualnie przeanalizować jego mapę gastronomiczną i potrzeby klientów – dodaje prezes Presto. (dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...