Apetyt na kurczaka
Express Chicken to lokale serwujące panierowane kurczaki, chicken burgery, tortille, sałatki. W tej chwili działa ich 19 – wszystkie franczyzowe. W przygotowaniu jest kolejnych osiem, z czego przynajmniej trzy zostaną otwarte jeszcze w tym roku. Franczyzodawca przygotował dla partnerów bardzo elastyczną ofertę finansową, określającą warunki przynależności do sieci.
Do wyboru, do koloru
Można wybierać z pięciu wariantów. Opcja pierwsza to 3,5 tys. zł jednorazowej opłaty licencyjno-szkoleniowej plus comiesięczna opłata w wysokości 700 zł (lub 3 proc. od obrotu). Opcja druga zakłada jednorazowy zakup licencji za 15 tys. zł plus 1 proc. od obrotu lokalu co miesiąc. W wariancie trzecim jednorazowa opłata wynosi 5,5 tys. zł, a miesięczne 500 zł lub 3 proc. od obrotu. Opcja czwarta to 2,5 tys. opłaty jednorazowej oraz 800 zł miesięcznej (lub 3 proc. od obrotu). Ostatnia możliwość to 1 tys. zł opłaty jednorazowej oraz opłata miesięczna w tej samej wysokości (lub 4 proc. od obrotu).
– Rynek i różne możliwości finansowe franczyzobiorców zobligowały nas do przygotowania tak dużego wyboru opcji finansowych – mówi Mariusz Zarzycki, specjalista ds. rozwoju sieci franczyzowej. – Ludzie zaczynają prowadzenie biznesu dysponując różnym kapitałem na początek. Nie wszystkich stać wysoką opłatę licencyjną już na starcie. Dodatkowo teraz, od 15 listopada do końca stycznia, przygotowaliśmy promocję dla nowych franczyzobiorców. Dla tych, którzy zgłoszą się do nas i powołają na portal franchising.pl, opłata licencyjno-szkoleniowa wynosi 1 tys. zł, a miesięczna 500 zł. W ramach promocji zapewniamy też szkolenie właściciela i personelu, pakiet ulotek i plakatów reklamowych, dwa miesiące współpracy z serwisem zamówień on line bez kosztów obsługi, 2 tys. sztuk kuponów rabatowych o wartości 10 zł każdy i odzież firmową z logo Express Chicken dla pracowników lokalu.
Tysiąc na metr
Oczywiście pakiet szkoleń oraz kampania reklamowa to stałe elementy wsparcia, jakie franczyzodawca zapewnia partnerom. Oprócz tego franczyzobiorcy otrzymują też m.in. projekt wizualny lokalu, pomoc w przygotowaniu projektu technicznego i odbiorach Sanepidu, wsparcie w planowaniu dostaw, dostęp do sieci dostawców, możliwość nieodpłatnego użyczenia części sprzętu gastronomicznego i wyposażenia. Minimalna kwota inwestycji to 30 tys. zł.
– Wystarczy na uruchomienie małego lokalu, wielkości 30-40 m2 – zapewnia Mariusz Zarzycki. – Oczywiście im większa powierzchnia, tym wyższe koszty. Szacujemy, że na metr kwadratowy lokalu należy przeznaczyć około 1 tys. zł. Jeżeli ktoś nie dysponuje środkami własnymi, możemy pomóc w uzyskaniu dofinansowania. Współpracujemy np. z firmą, która zajmuje się przygotowywaniem biznesplanów na potrzeby wniosków o kredyty inwestycyjne.
Preferowana lokalizacja dla lokali Express Chicken to miasta powyżej 50 tys. mieszkańców.
– Ale niektóre nasze lokale działają z sukcesem w o wiele mniejszych miejscowościach – mówi Mariusz Zarzycki.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Gruby Benek z nowym lokalem w Bydgoszczy
/24.11.2025
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
AM AM Kebab wprowadza aplikację lojalnościową, aktualizuje ofertę i zapowiada nową kampanię reklamową. To największe zmiany w działalności marki od początku jej istnienia.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jeden adres, dwa razy więcej możliwości
/28.11.2025
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali