Sfinks ma smaka na sushi

Sylwester Cacek podniósł Sfinksa z upadku. Czy teraz doprowadzi do przejęcia kolejnych sieci?
Wtorek
26.04.2016
Sfinks Polska rozważania kupno sieci restauracji 77 sushi, zarządzanych przez Premium Food Restaurants.
 

Sfinks zarządza 102 restauracjami Sphinx, 10 Chłopskie Jadło oraz czterama lokalami WOOK.
– Mamy doświadczenie w prowadzeniu restauracji z kuchnią azjatycką (restauracji WOOK – przyp. red.), a lokale sushi mogłyby być ciekawym uzupełnieniem naszego portfolio. Jednak dopiero rozpoczynamy rozmowy na temat szczegółów ewentualnej transakcji. Pokażą one, czy finalnie będziemy zainteresowani akwizycją – komentuje Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.

Należąca do Aleksandry i Marka Tymińskich Premium Food Restaurants zarządza siecią 77 sushi, liczącą 11 lokali, znajdujących się m.in. w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie. Spółka jest notowana na giełdzie. Sfinks rozważa zakup ok. 89,36 proc. akcji. Ma wyłączność negocjacyjną do 31 maja 2016 r. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku Sfinks negocjował przejęcie sieci pizzerii Da Grasso, ale ostatecznie do transakcji nie doszło.

Sfinks to przykład spółki, która potrafiła odbić się od dna. Jeszcze w 2009 r. groziła jej upadłość. Straty sięgały 99 mln zł. Wtedy właśnie Sfinksa kupił Sylwester Cacek, który wyprowadził firmę na prostą. Zrestrukturyzowano zadłużenie, a spółka przynosi zysk. Na koniec tego roku – według planów ma on wynieść 15 mln zł. Prezes Sfinksa zapewnia, że spółka konsekwentnie realizuje strategię rozwoju na lata 2015-2020, której elementem są m.in. akwizycje. Podstawą jednak ma być rozwój organiczny. Spółka zamierza w tym okresie zwiększyć liczbę zarządzanych restauracji do 200, głównie na bazie rozwoju sieci Sphinx, co ma zapewnić jej wzrost przychodów do 367,6 mln zł i zysku netto do 24,9 mln zł (w 2020 roku). Spółka planuje także rozwijać swoje pozostałe sieci – Chłopskie Jadło i Wook. Zamierza też wyjść za granicę, poprzez sprzedaż masterfranczyzy w innych krajach.


POPULARNE NA FORUM

"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

A widzę, że https://fitking.pl/trojmiasto/ planuje również ekspansje na Sopot, Gdynia i Elbląg (widzę to w narzędziach do analizy konkurencji).

21 wypowiedzi
ostatnia 21.01.2019
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Na pewno jest to opłacalne widać, że teraz 'bycie fit' jest modne, a z drugiej strony ludzie nie mają czasu gotować (kilkanaście godzin w pracy, później zamiast stać...

21 wypowiedzi
ostatnia 21.01.2019
Gastronomię czeka świetlana przyszłość

Ludzie coraz bardziej przywiązują wage do tego co jedzą więc modna sa teraz jakies ekokuchnie itd.

5 wypowiedzi
ostatnia 19.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

Cześć, Zastanawiam się nad franczyzą Da Grasso, czy jakiś obecny franczyzobiorca mógłby się wypowiedzieć czy warto ? Jak współpraca z centralą ? Atmosfera tejże...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.11.2018
Gastronomia w szkole.

Witam, mój syn chodzi do szkoły Zawodowej na Ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie, przyjrzałem się, że jest tak sklepik z żywnością. Zastanawiam się ile taka pani czy pan...

1 wypowiedzi
ostatnia 14.11.2018