Restauracje powstają w dużych polskich miastach. Inwestycja w lokal to średnio 350 tys. zł. Tyle trzeba wydać na przystosowanie i wyposażenie pomieszczeń.
Poniedziałek
20.06.2016
Franczyzowa sieć Fabryka Pizzy otworzyła kolejną restaurację w Krakowie. Lokale z włoską kuchnią to propozycja dla dużych miast.
 

Dwunasty lokal sieci powstał w maju w macierzystym mieście Fabryki Pizzy, czyli w Krakowie, w dzielnicy Podgórze Duchackie. Na klientów czekają tutaj 32 miejsca siedzące. Jest też letni ogródek. Franczyzobiorca pomyślał również o wygodzie rodzin z dziećmi i przygotował kącik zabaw dla maluchów. Restauracja karmi gości codziennie, w planach jest także uruchomienie realizacji zamówień na dowóz.
– Wkrótce czeka nas kolejne otwarcie – zapowiada Barbara Madej, zajmująca się marketingiem sieci Fabryka Pizza. – Następna Fabryka Pizzy powstanie w Gdyni. Otwiera ją franczyzobiorca, który prowadzi już jedną restaurację pod naszym szyldem w Centrum U7 w Gdańsku.
Fabryka Pizzy to koncept z 16 letnią historią. Pierwsze lokale powstały w Krakowie w 2000 roku. Po dziewięciu latach działalności właściciele zdecydowali się na utworzenie systemu franczyzowego. Restauracje powstają w dużych polskich miastach. Inwestycja w lokal wynosi średnio 350 tys. zł. Tyle trzeba wydać na przystosowanie i wyposażenie pomieszczeń. Opłata za przystąpienie do sieci to 15 tys. zł. Franczyzobiorca może liczyć m.in. na dwuetapowe szkolenia pracowników (w innym lokalu, a później już na miejscu u siebie), wszechstronną pomoc przy otwarciu restauracji i podczas całej współpracy. Miesięcznie na rzecz franczyzodawcy trzeba płacić 2 tys. zł plus 2 proc. od obrotu lokalu. Szacowany przez dawcę licencji okres zwrotu z inwestycji wynosi 2-3 lata.

W menu restauracji znajdują się dania kuchni włoskiej, takie jak pizze i makarony (również razowe), gnocchi, risotto, przystawki, zupy, sałatki, desery. Z raportu „Talerz Polaka 2015”, przygotowanego przez PizzaPortal.pl wynika, że to właśnie dania rodem z Italii Polacy lubią najbardziej. Kuchnia włoska stanowi aż 54 proc. wszystkich złożonych na PizzaPortal.pl zamówień. Wśród nich króluje oczywiście pizza, ale oprócz niej nasi rodacy kochają też inne włoskie specjały, jak chociażby pasty, czyli makarony.


ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Browar Pinta
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Crema Caffe
Cukiernia Fit Cake
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niezłe Bydło
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Contenta
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia