Pizza szturmuje stolicę

Pierwszy warszawski lokal sieci powstał w dzielnicy Bielany, przy ul. Sokratesa. Znajduje się w ciągu lokali użytkowych, na nowo powstałym osiedlu mieszkaniowym. Początkowo franczyzobiorca zakładał otwarcie pizzerii w formacie ekspres, czyli realizującej wyłącznie zamówienia na wynos i w dostawie. Jednak udało się zmieścić cztery stoliki i dzięki temu możliwa jest również konsumpcja na miejscu.
– Nie ukrywam, że z wejściem sieci do Warszawy wiążemy duże nadzieje – mówi Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department. – Po pierwsze zapewni to dużo większą rozpoznawalność marki. Po drugie stolica ma duży potencjał, jest tu miejsce na sporą liczbę lokali. Już prowadzimy rozmowy z kolejnymi chętnymi na uruchomienie naszej pizzerii w stolicy.
Obecnie pod szyldem NYPD działa już 17 pizzerii. W tym roku firma uruchomiła już także lokal w Rzeszowie, wkrótce ruszają dwa kolejne: w Ostrowie Wielkopolskim i Bydgoszczy.
Większość lokali otwiera się w formacie ekspres, realizującym wyłącznie zamówienia na wynos i w dostawie. Kwota inwestycji w wyposażenie zaczyna się tu od 35 tys. zł. Do tego należy doliczyć koszty remontu i adaptacji pomieszczeń. Pod logo New York Pizza Department można jednak też otworzyć tradycyjną pizzerię, z konsumpcją na miejscu. W tym przypadku inwestycja jest nieco większa. Należy liczyć się z wydatkiem od 55 tys. zł na wyposażenie, plus koszty remontu. W obu przypadkach jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 5 tys. zł netto, a opłata miesięczna to 1 tys. zł. Jest też możliwa trzecia opcja – New York Pizza by night. To propozycja dla tych, którzy już prowadzą pizzerię, ale chcą poszerzyć działalność. Lokal wówczas dodatkowo pracuje w nocy, a dokładnie w czwartki, piątki i soboty od godz. 23 do 3-4 rano, realizując tylko zamówienia w dostawie.
Z założenia koncept jest przeznaczony dla miast powyżej 30 tys. mieszkańców. Lokale zyskują rentowność w 2-3 miesiącu działalności.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Odwiedzający Targi Franczyza 2016 mieli szansę w jednym miejscu poznać i porównać oferty 173 marek franczyzowych. Ponad 7 tys. osób skorzystało z tej okazji.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Oto kilka pomysłów ze świata franczyzy.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali