Pierogi w starym młynie
Pierogarnie Stary Młyn można znaleźć w Toruniu (dwa lokale własne) oraz we Wrocławiu i w Bydgoszczy (franczyzowe).
– Mamy plany, by w 2018 roku otworzyć trzy kolejne restauracje – mówi Łukasz Kowalski, menedżer ds. franczyzy Pierogarni Stary Młyn. Najatrakcyjniejsze dla franczyzodawcy są mniejsze i większe miasta turystyczne. Idealne lokalizacje to starówki. Pierogarnie kierują bowiem swoją ofertę nie tylko do mieszkańców, lecz także do turystów – zagranicznych i krajowych. Miasta, w których franczyzodawca chętnie widziałby lokale ze swoim szyldem to np. Zakopane, Łódź, Poznań, Gdańsk, Szczecin.
– W jednym mieście mogą działać i dwa lokale, tak jak obecnie w Toruniu – mówi Łukasz Kowalski. – Poszukujemy franczyzobiorców, którzy będą się osobiście angażować w prowadzenie restauracji. Chętnie nawiążemy współpracę z małżeństwami, z osobami, które mają doświadczenie w zarządzaniu lub takimi, które np. prowadzą już działalność gastronomiczną, ale szukają nowego, sprawdzonego konceptu.
Idealny lokal na restaurację powinien mieć wielkość 250 m2, do tego potrzebne jest miejsce na ogródek letni. Szacunkowe koszty inwestycji to 2,5-3 tys. zł za m2, w przypadku lokalu nie przystosowanego do potrzeb gastronomii. Wstępna opłata licencyjna wynosi 17,5 tys. zł netto. Do tego trzeba doliczyć wydatek na indywidualny projekt technologiczny kuchni oraz aranżacji wnętrza, których koszt to 110 zł netto za m2. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 7 proc. od obrotu netto. Franczyzodawca m.in. przygotowuje model finansowy biznesu, wspiera licencjobiorcę w realizacji inwestycji, zapewnia szkolenia dla personelu, towarzyszy partnerowi podczas otwarcia i pierwszych dni działalności.
– Restaurację najlepiej otworzyć w marcu. Wówczas personel ma czas, by dobrze poznać specyfikę lokalu i przygotować się do sezonu, który rozpoczyna się długim majowym weekendem – radzi Łukasz Kowalski.
Pierogarnie powinny stać się rentowne najpóźniej w trzecim miesiącu działalności. Szacowany czas zwrotu z inwestycji wynosi od 1,5 roku do 2 lat.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...