Hot dogi w sieci / Pod szyldem New York Hot Dog działa obecnie ponad 40 placówek. Najnowsze otwarcie zaplanowane jest w Olkuszu.
Wtorek
04.12.2018
– Polacy zaczynają preferować handel uliczny. Dotyczy to również gastronomii – uważa Damian Gosławski, kierownik działu rozwoju New York Hot Dog.
 

Do tej pory koncept New York Hot Dog otwierał swoje punkty właściwie tylko w galeriach handlowych. Teraz się to zmienia.
Tak. Mamy już pierwsze placówki w zupełnie innych lokalizacjach. Otworzyliśmy lokal np. w Termach Maltańskich w Poznaniu, czyli kompleksie basenów z wodami termalnymi. Kolejnym ciekawym miejscem jest duże centrum produkcyjne w Tczewie, zatrudniające ok. 4 tys. pracowników. Choć nie rezygnujemy całkowicie z centrów handlowych. Wkrótce otwieramy np. punkt w Galerii Atrium w Olkuszu.

Te zmiany są spowodowane zakazem handlu w niedziele, który odbił się także na obrotach punktów gastronomicznych?
Zakaz też miał wpływ na nasze działania, ale to nie jedyna przyczyna. Uważam, że powoli zmieniają się gusta Polaków. Zaczynają preferować handel uliczny. Dotyczy to również gastronomii. Dlatego w przyszłym roku zamierzamy wyjść z naszymi placówkami na zewnątrz i uruchamiamy format przyczep gastronomicznych. Ulice dają większy potencjał handlowy. Liczba galerii jest ograniczona, tymczasem na ulicach można znaleźć o wiele więcej atrakcyjnych lokalizacji.

Ile trzeba zainwestować w otwarcie punktu z szyldem New York Hot Dog?
To zależy od wybranego formatu. Nasze punkty można otwierać jako wyspy handlowe lub lokale stacjonarne. Inwestycja w wyspę o powierzchni 6 m2 to koszt rzędu 50 tys. zł netto. Jednorazowa opłata wstępna wynosi 10 tys. zł. Na lokal wielkości 20 m2 należy przeznaczyć ok. 100 tys. zł, dodatkowo opłata wstępna to 20 tys. zł. Natomiast jeśli chodzi o przyczepy gastronomiczne to na razie jeszcze pracujemy nad tym formatem. Już wiemy, że na pewno pojawią się w dwóch wersjach: ekonomicznej i de lux. Ta ostatnia będzie umożliwiała pracę także zimą, zostanie wyposażona w strefę stolikową krytą namiotem. Cały czas mamy też ofertę dla osób, które chciałyby poprowadzić sezonowy punkt pod naszym szyldem, w miejscowościach turystycznych. Wypożyczamy partnerom kompletny sprzęt, czyli mobilne wózki, wyspy albo food trucki, które na sezon letni można ustawić np. przy deptakach, plażach. Opłata za wypożyczenie to 1 tys. zł netto miesięcznie, do tego płaci się 5 proc. od obrotu jako opłatę franczyzową, która obowiązuje zresztą we wszystkich naszych formatach.

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska


Damian Gosławski, kierownik działu rozwoju New York Hot Dog / "W przyszłym roku zamierzamy wyjść z naszymi placówkami na zewnątrz i uruchamiamy format przyczep gastronomicznych".

POPULARNE NA FORUM

Z rodzinnego przepisu

Lody piccolo są pycha :)Gofrem też nie pogardzę :)

1 wypowiedzi
ostatnia 06.06.2019
New York Hot Dog -> wózek gastronomiczny

Dzień Dobry, Czy są tu właściciele wózków pod franczyza NYHD i mogą opowiedzieć coś o współpracy i rentowności biznesu ?

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Bardzo dobra sieć franczyzowa tylko fakt trzeba pracować nic samemu nie przychodzi.Lenistwem nie da się zarobić.Jak ktoś nie wie co to franczyza to nie otwieraj.Albo...

12 wypowiedzi
ostatnia 15.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

No tak kolejna dziwna wypowiedź jeśli jest taniej to po co pan kupował u nich trzeba było samemu skompletować iść do sanepidu nawiązać współpracę z hurtownią i...

12 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Lody Przygoda to jest wielka sciema Zalezy tylko na sprzedazy przyczepy z marza a mozna o 30 % taniej kupic sa na allegro dostepnin Po oddebranianiu przyczepy ma juz nas w...

12 wypowiedzi
ostatnia 10.03.2019
Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019