Przepis na pizzę
Koncept Da Grasso planował zakończyć rok 2018 liczbą 190 lokali. Trochę zabrakło do realizacji zamierzeń, bo sieć liczy obecnie 182 placówki (12 z nich otwarto w tym roku), ale nadal jest najliczniejszą franczyzową siecią pizzerii w Polsce.
– Wierzymy, że w Polsce jest jeszcze bardzo dużo miejsca na nowe lokale Da Grasso. Niewątpliwie planujemy dalszy rozwój, jednakże nie stawiamy na konkretne liczby – mówi Hubert Kołodziejski, specjalista ds. obsługi placówek franczyzowych Da Grasso.
Pizzerie Da Grasso są otwierane przede wszystkim jako restauracje. Koszt inwestycji zależy od wyjściowego stanu technicznego lokalu. Inwestycja franczyzobiorcy to przede wszystkim zakup sprzętu gastronomicznego, odpowiednie przystosowanie zaplecza, a także wystrój sali konsumpcyjnej.
– Przed zawarciem umowy franczyzy kalkulujemy koszty przyszłej inwestycji, tak aby każdy inwestor miał pełną świadomość skali planowanych wydatków – podkreśla Hubert Kołodziejski. – Minimalna kwota inwestycji, przy założeniu, że przystosowywany lokal funkcjonował wcześniej jako placówka gastronomiczna, wynosi 150 tys. zł.
Franczyzobiorcy poszukują lokali na pizzerię samodzielnie. Jedno z kryteriów, jakim powinni się kierować, to wielkość. Sieć stara się otwierać lokale powyżej 100 m2. Licencjodawca weryfikuje propozycje franczyzobiorców, a te, które wydają się najbardziej obiecujące, sprawdza osobiście.
– Naszym zdaniem nic nie zastąpi bezpośrednich oględzin pod okiem profesjonalnego architekta – uważa Hubert Kołodziejski. – Wtedy też najczęściej szacujemy wstępne koszty aranżacji oraz wyposażenia, potrzebnego do uruchomienia pizzerii. Istnieją ogólne wytyczne dla aranżacji lokalu, jednak dla każdego z nich przygotowujemy indywidualny projekt.
Pomoc w wyborze lokalizacji i biznesplan inwestycji to nie jedyne wsparcie, jakiego może oczekiwać licencjobiorca.
– Udzielamy wsparcia prawnego przy zawieraniu długoterminowych umów najmu lokalu. Nasi franczyzobiorcy mogą liczyć także na pomoc w organizacji zaplecza kuchennego. Negocjujemy dla nich atrakcyjne ceny zakupu surowców potrzebnych do prowadzenia pizzerii. Dostarczamy, wszelkie niezbędne rozwiązania IT – wylicza Hubert Kołodziejski. – Kluczową rolę w trakcie prowadzenia działalności naszej sieci odgrywają opiekunowie franczyzowi, udzielający wsparcia w niemalże każdej sytuacji, w jakiej może znaleźć się nasz franczyzobiorca. Ponadto organizujemy akcje promocyjne i reklamy, w skali zarówno ogólnopolskiej jak i lokalnie.
Opłata licencyjna to 12 tys. zł. Opłaty miesięczne zależą od wybranego pakietu sprzedażowego. Podstawowy, w którym menu obejmuje pizzę, startery, sałatki wiąże się z miesięczną opłatą franczyzową w wysokości 1464 zł netto. Menu można poszerzyć m.in.: o makarony, zupy, dania mięsne. Franczyzobiorca pokrywa jeszcze koszty marketingowe, które oscylują w granicach 300 zł miesięcznie.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Końcówka roku obfituje w nowe otwarcia w wielu sieciach franczyzowych. Przegląd tygodnia 9-16 grudnia.
Da Grasso to największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. Obecnie działa blisko 190 pizzerii, a już wkrótce dołączą kolejne lokalizacje.
Da Grasso rozpycha się w stolicy, Empik świętuje 75-lecie, a właściciel Circle K zdradza swoje plany. Przegląd tygodnia 21-28 października.
Targi Franczyza tuż tuż. Wśród licznych wystawców, obecnych 19-21 października w Pałacu Kultury i Nauki, najliczniej reprezentowaną branżą – jak co rok – będzie gastronomia.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...