Sushi ma się dobrze
Koku Sushi prowadzi tylko dwa lokale własne. Pozostałe 18 to placówki franczyzowe.
– Miniony rok był dla naszej sieci bardzo korzystny. Otworzyliśmy sześć nowych restauracji: w Łodzi, Łomży, Krakowie, Białymstoku, Wałbrzychu i Katowicach. W sumie pod szyldem Koku Sushi działa obecnie 20 lokali w 17 miastach Polski. Żadna z naszych restauracji nie została do tej pory zamknięta i wszystkie zakończyły rok na plusie – mówi Urszula Olechno, współwłaścicielka Koku Sushi. – Z naszych obserwacji wynika, że sushi przestało być daniem dla określonych grup czy dla koneserów. Przychodzą do nas coraz młodsi klienci, wielu z nich to nastolatki.
Model do wyboru
Lokale Koku Sushi otwierane są w różnej wielkości miastach. Można je znaleźć w aglomeracjach, jak Warszawa czy Kraków. Ale franczyzodawca chętnie widzi swój szyld także w mniejszych ośrodkach.
– Konkurencja w największych miastach jest dość duża. Dlatego coraz chętniej kierujemy się do mniejszych miejscowości, liczących ponad 60 tys. mieszkańców, szczególnie do takich, w których będziemy pierwszą restauracją serwującą sushi – wyjaśnia Urszula Olechno. – Istnieje możliwość, by franczyzobiorcom z miast liczących mniej niż 150 tys. mieszkańców zapewnić wyłączność.
Jeśli chodzi o wybór konkretnej lokalizacji, to – jak twierdzi franczyzodawca – wszystko zależy do specyfiki miejsca. Zwykle sprawdza się lokalizacja w centrum miasta, na starówce, przy ruchliwym deptaku czy rynku.
– Ale zawsze trzeba wziąć po uwagę wiele czynników, z których jednym z najważniejszych jest czynsz – podkreśla współwłaścicielka Koku Sushi. – Być może korzystniej byłoby na przykład wynająć lokal w jednej w uliczek w pobliżu rynku, gdzie opłaty za lokal są mniejsze. Warto posprawdzać różne warianty. Nasze sushi-bary dobrze funkcjonują też na dużych miejskich osiedlach, w galeriach handlowych i biznesowych częściach miast, jednak każdy przypadek zawsze należy rozpatrzyć indywidulanie. W kwestii wyboru lokalu polegamy na franczyzobiorcy, który najlepiej zna lokalny rynek i wie gdzie mieszkańcy miasta lubią spędzać wolny czas. W każdym przypadku jednak musimy zaakceptować wybraną lokalizację. Sprawdzamy czy w wybranym pomieszczeniu da się zorganizować zaplecze kuchenne, czy lokal spełnia wymogi Sanepidu, albo da się łatwo do nich dostosować, czy ma wszystkie niezbędne przyłącza.
Franczyzobiorcy mają do wyboru dwa formaty lokali: klasyczny sushi bar i restaurację w wersji premium, z alkoholami wysokoprocentowymi i możliwością organizowania większych imprez, np. biznesowych lunchy, uroczystości rodzinnych. Na bar sushi wystarczy lokal o powierzchni 80 m2 (optymalnie 90-100 m2). Na wersję premium potrzeba 120-150 m2.
Koszt inwestycji zależy od wybranego formatu i czy trzeba dostosować lokal do potrzeb gastronomii. Na start na pewno trzeba posiadać kapitał w wysokości 150-200 tys. zł. W przypadku restauracji premium należy liczyć się z wydatkiem rzędu 450 tys. zł. Jednorazowa oplata licencyjna wynosi 25 tys. zł. Comiesięczna opłata franczyzowa to 2,5 tys. zł (niezależnie od formatu). Nie ma opłat marketingowych.
– Oprócz wsparcia przy wyborze lokalizacji oferujemy też pomoc w zakresie doboru wyposażenia, opracowana aranżacji wnętrza, przygotowania projektów technologicznych i wymaganej dokumentacji. Oferujmy też czterotygodniowe szkolenie pracowników, podczas którego poznają receptury i uczą się przyrządzania naszych dań – wylicza Urszula Olechno. – Po starcie lokalu jesteśmy na bieżąco w kontakcie, korygujemy błędy, doradzamy i wspieramy. Prowadzimy też regularną kontrolę jakości we wszystkich lokalach. Obejmujemy naszych partnerów ogólnosieciowymi akcjami marketingowymi.
Dobry kontakt z klientem
Od kandydatów na franczyzobiorców franczyzodawca nie oczekuje doświadczenia w gastronomii. Licencjodawca podkreśla jednak, że ważne są pewne cechy osobowościowe.
– W pracy w gastronomii lepiej sprawdzają się osoby łatwo nawiązujące kontakt z ludźmi, towarzyskie, opanowane. Atmosfera w lokalu często jest równie ważna jak jego wystrój czy menu, a tworzą ją przede wszystkim pracujący w nim ludzie – uważa Urszula Olechno. – Zainteresowani rozpoczęciem działalności powinni się też nastawić na to, że przez pierwsze miesiące, zanim lokal zaistnieje w lokalnej świadomości i zyska stałych klientów, trzeba być w nim niemal dzień i noc. Muszą liczyć się tym, że będzie to bardzo intensywny i pracowity okres.
Franczyzodawca zapewnia, ze lokale stają się rentowne dość szybko, nawet już po dwóch miesiącach od uruchomienia. Na ten rok koncept ma już zaplanowane trzy kolejne otwarcia: w Grudziądzu, Gnieźnie i Szczecinie.
– Prowadzimy rozmowy z kolejnymi pięcioma partnerami – dodaje Urszula Olechno. – Mamy też wiele zapytań z zagranicy, głównie z Czech, Anglii i Litwy.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Popeyes pojawi się w Poznaniu, KOKU Sushi chwali się pierwszym półroczem, a Salad Story odświeża menu. Przegląd tygodnia 13-20 lipca.
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
Moda na sushi wśród Polaków nie przemija. Jak otworzyć własny sushi-bar we franczyzie?
KOKU Sushi opracowało własną odpowiedź na wysoką inflację i wzrosty cen. M.in. dzięki temu miniony rok był dla sieci rekordowy pod względem sprzedaży.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...