Spaghetti w Dubaju
Makarun Spaghetti and Salad to franczyzowa sieć spaghetterii, sprzedająca włoskie makarony w wersji „take away”. Powstała w 2012 roku, a jej pierwszy punkt to był foodtruck w krakowskim miasteczku akademickim. Dziś marka ma 25 spaghetterii w Polsce oraz jedną w Hamburgu. A teraz wchodzi na rynek arabski. Koncept właśnie ogłosił, że wkrótce otwiera lokal w Dubaju.
– Umowę podpisaliśmy pod koniec grudnia, wszystko jest dopięte i zaczynamy realizację naszego dubajskiego projektu biznesowego – informuje Przemysław Tymczyszyn, współwłaściciel sieci Makarun Spaghetti and Salad. – Planujemy, że lokal ruszy w drugim kwartale tego roku. Jesteśmy w trakcie negocjacji masterfranczyzy z naszymi partnerami z Dubaju, która ma dotyczyć wyłączności na naszą markę na Emiraty Arabskie i zakłada powstanie w tym kraju kolejnych restauracji.
Makarun będzie otwarty w nowym pasażu handlowo-gastronomicznym The Pointe Jumeirah, wybudowanym na największej z trzech sztucznych wysp, usypanych na wodach Zatoki Perskiej, czyli na Palmie Jumeirah. Lokalizacja rzeczywiście robi wrażenie. Na wyspie roi się od ekskluzywnych hoteli i luksusowych rezydencji, np. Beckhamów czy Rogera Federera.
– Partnerzy z Dubaju w zasadzie sami się do nas zgłosili po tym, jak rozpuściliśmy wici, że jesteśmy zainteresowani rozwijaniem franczyzy za granicą. Szybko też znaleźli odpowiedni lokal pod inwestycję – mówi Przemysław Tymczyszyn.
Dubajski lokal Makaruna będzie największy z dotychczas otwartych. Ma powierzchnię 160 m2 i zaprojektowany zostanie według nowego designu, który marka zaczyna wdrażać w swoich placówkach od tego roku. Wprowadzony w nim zostanie także modny dzisiaj "live cooking", czyli gotowanie w obecności klientów.
Makarun zainteresowany jest rozwijaniem franczyzy również w innych krajach. Prowadzi rozmowy z inwestorami w Czechach, Rumunii, Wielkiej Brytanii i na Bliskim Wschodzie. W tym roku chce też powalczyć o nową grupę klientów i otworzyć 10 punktów w krakowskich biurowcach i galeriach handlowych.
Inwestycja w stacjonarny lokal franczyzowy Makaruna powinna zmieścić się w widełkach od 110 do 190 tys. zł netto. Tańszą wersją będzie zakup wyposażonego pawilonu gastronomicznego, którego cena oscyluje w granicach 100 tys. zł. Jednorazowa opłata licencyjna to 16 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 800 zł plus 4 proc. od obrotu, do tego dochodzi opłata marketingowa w wysokości 333 zł.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć Makarun stawia mocno na formaty z niską kwotą inwestycji.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
14 października to pierwszy dzień Targów Franczyza. Franczyzodawcy najbardziej prestiżowych marek czekają w PKiN na wszystkich zainteresowanych otwarciem własnego biznesu na licencji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...