Pizza w wersji mini
Sieć pizzerii pod szyldem New York Pizza Department liczy obecnie 20 lokali. Do tej pory franczyzobiorcy mogli wybierać z trzech formatów. Standardowy to tradycyjna pizzeria z salą konsumpcyjną i dowozami do klienta. Drugi format – express – to lokal bez konsumpcji na miejscu, realizujący zamówienia w dowozie lub z odbiorem własnym. Natomiast trzeci format to nocne pizzerie, czyli New York Pizza Department by Night. Powstał z myślą o franczyzobiorcach, którzy prowadzą już któryś z poprzednich konceptów. Mogą otworzyć dodatkowy biznes w postaci lokalu czynnego też w nocy, realizującego zamówienia w dowozie.
Minimalna kwota inwestycji to 35 tys. zł w przypadku formuły NYPD Express i 55 tys. zł dla formatu restauracyjnego. Teraz franczyzodawca proponuje jeszcze jedną opcję – NYPD Express Mini.
– W tym formacie udało nam się obniżyć kwotę inwestycji – wyjaśnia Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department. – To będzie lokal, który może rosnąć wraz ze wzrostem obrotów, dzięki zastosowaniu modułowych pieców do pizzy. Na początek wystarczy kupić jedna komorę, a gdy biznes się rozwinie, dokupić kolejną, którą można po prostu dołączyć do poprzedniej. Podobnie sukcesywnie można rozbudowywać np. stanowisko pracy pizzera.
Na ten format potrzebny jest lokal wielkości 30-35 m2. Szacowana przez licencjodawcę minimalna kwota inwestycji to 25 tys. zł netto. Menu będzie ograniczone w porównaniu z innymi formatami. Będzie w nim pizza, sałatki oraz kurczak manhattan style chicken, natomiast zabraknie m.in. burgerów czy makaronów. Opłata wstępna jest taka sama, jak przy innych formatach, czyli 5 tys. zł. Niższa jest natomiast miesięczna opłata franczyzowa, która wynosi 800 zł.
– NYPD Express Mini to propozycja nie tylko dla osób, które szukają franczyzy o niskiej kwocie wejścia – podkreśla Tomasz Jench. – Np. ktoś, kto myśli o otwarciu formatu restauracyjnego może zamiast tego zainwestować w dwa lokale NYPD Express Mini. I podwoić swoje zyski. Ryzyko, że obydwie lokalizacje nie wypalą jest minimalne. Za to prowadzenie dwóch lokali pozwala np. rotować personelem czy zamówieniami. Ten format ogranicza też koszty stałe, bo wymaga mniejszego metrażu, mniejszej liczby pracowników.
W tej chwili NYPD przygotowuje się do otwarcia kolejnych dziewięciu pizzerii franczyzowych, w różnych formatach.
– Podpisaliśmy też z nowym licencjobiorcą umowę na wyłącznośc na otwarcie lokali w Szczecinie – mówi Tomasz Jench. – Docelowo w ciągu dwóch lat mają tam powstać minimum cztery lokale.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w lutowym wydaniu magazynu.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Aż trudno uwierzyć, ile się działo na tegorocznej 20. edycji Targów Franczyza! Przeczytaj i obejrzyj zapis relacji na żywo z trzech dni targowych.
Już 20-22 października po raz 20. odbędą się Targi Franczyza. Sprawdź, którzy przedstawiciele marek franczyzowych zaprezentują wówczas swoje sprawdzone pomysły na biznes.
Gastronomia ma za sobą kolejny trudny rok. Najsilniejsi jednak przetrwali i znaleźli sposób na funkcjonowanie w nowych warunkach rynkowych. Sprawdźcie, z kim warto nawiązać współpracę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali