Format dla każdego / Marka New York Pizza Department proponuje franczyzobiorcom cztery formaty lokali.
Sobota
18.05.2019
New York Pizza Department otworzyła pierwszy lokal w zachodnio-pomorskiem. Jak można zostać franczyzobiorcą marki?
 

W połowie maja ruszył lokal New York Pizza Department w Stargardzie Szczecińskim.
- Nasi nowi franczyzobiorcy to rodzeństwo. Zdecydowali się na otwarcie lokalu w formacie express, czyli realizującego zamówienia w dostawie – mówi Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department. - To nasz pierwszy lokal w województwie zachodnio-pomorskim, ale wkrótce będzie ich tutaj więcej. Podpisaliśmy umowę na wyłączność z franczyzobiorcą, który chce otworzyć kilka lokali w Szczecinie. Na pewno jeszcze w tym roku ruszy jeden z nich, stacjonarna pizzeria przy głównej ulicy miasta.
Natomiast jeszcze w czerwcu otwarta zostanie pizzeria w Wasilkowie na Podlasiu. Kolejne zaplanowane otwarcia to Legnica, Łódź i Kalisz. W tym ostatnim mieście po raz pierwszy New York Pizza pojawi się w galerii handlowej.
- Jeżeli uda się sfinalizować wszystkie umowy, to w tym roku powinniśmy osiągnąć liczbę 30 lokali w sieci – dodaje Tomasz Jench.

Marka proponuje franczyzobiorcom cztery formaty lokali. Standardowy to tradycyjna pizzeria z konsumpcją na miejscu i dowozami do klienta. Drugi format – express – to lokal bez konsumpcji na miejscu, realizujący zamówienia w dowozie lub z odbiorem własnym. Trzecia opcja, New York Pizza Department by Night, jest przeznaczona dla franczyzobiorców, którzy prowadzą już któryś z poprzednich konceptów. Mogą otworzyć dodatkowy biznes w postaci lokalu czynnego też w nocy, realizującego zamówienia w dowozie. Minimalna kwota inwestycji to 35 tys. zł w przypadku formuły NYPD Express i 55 tys. zł dla lokalu z salą konsumpcyjną. Ostatni z formatów, NYPD Express mini, jest natomiast propozycją ze znacznie obniżoną kwotą inwestycji. To lokal, który może rosnąć wraz ze wzrostem obrotów, dzięki zastosowaniu modułowych pieców do pizzy. Na początek wystarczy kupić jedną komorę, a gdy biznes się rozwinie, dołączać kolejne. Podobnie sukcesywnie można rozbudowywać np. stanowisko pracy pizzera. Szacowana przez licencjodawcę minimalna kwota inwestycji to 25 tys. zł netto.
- Wprowadziliśmy go do oferty zaledwie w marcu, a już mamy cztery osoby, które zdecydowały się na to rozwiązanie – informuje franczyzodawca.
W każdym z formatów opłata wstępna wynosi 5 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa w trzech pierwszych formatach to 1 tys. zł, a w wersji Express Mini 800 zł.
Franczyzodawca pomaga w wyborze lokalizacji, wspiera też licencjobiorców na etapie projektowania budynku i wystroju wnętrza, pomaga uzyskać certyfikaty i pozwolenia od sanepidu. Przekazuje wszystkie receptury na dania i wynegocjowane warunki współpracy z takimi portalami, jak Pyszne.pl i Pizzaportal.pl. Organizuje też dla licencjodawców trzydniowe szkolenie w centrali NYPD i prawie tygodniowy kurs na miejscu, w nowym lokalu, dla jego personelu.


Przepis na pizzę / Franczyzodawca przekazuje licencjobiorcom wszystkie receptury dań i wynegocjowane warunki współpracy z takimi portalami, jak Pyszne.pl i Pizzaportal.pl