Kebab w wersji premium
Kebab kojarzy się z niewyszukanym daniem fastfoodowym.
– My go odczarowujemy – zapewnia Paweł Bąkowski, franczyzodawca marki Stodoła Kebap & Grill. – Otwieramy lokale w wersji premium, z eleganckim wystrojem, nowocześnie wyposażone i serwujące smaczne, świeże jedzenie, wysokiej jakości. To pierwszy taki projekt w Europie.
Licencja na kebab
Stodoła Kebap & Grill ma obecnie trzy lokale własne, w trakcie przygotowań do otwarcia jest pierwsza franczyzowa placówka w Zielonej Górze. Koncept chce się rozwijać w miastach liczących powyżej 100 tys. mieszkańców. Lokale można otwierać zarówno w centrach miast, jak i w galeriach handlowych. W przypadku lokalizacji na mieście franczyzodawca stawia na prestiżowe ulice o dużym natężeniu ruchu. Potrzebny jest wówczas lokal o powierzchni minimum 120 m2. Natomiast w food courcie galerii handlowej wystarczy już 50-60 m2. Całkowite wydatki na inwestycję licencjodawca szacuje na 3,5-4 tys. zł za 1 m2.
– Inwestycja nie jest mała, ale zwraca się szybko, w ciągu 1,5-2 lat – zapewnia Paweł Bąkowski.
Jednorazowa opłata wstępna wynosi 10 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa zaczyna się od 1 tys. zł netto i jest zależna od obrotów lokalu.
– Pomagamy franczyzobiorcy w znalezieniu lokalizacji i załatwieniu wszystkich formalności, przygotowujemy projekt lokalu, możemy udostępnić też naszą ekipę remontową – wylicza Paweł Bąkowski. – Zapewniamy szkolenia, receptury dań, kompleksowe zaopatrzenie, rozwiązania księgowe, wsparcie marketingowe.
Kebab przygotowywany jest z kurczaka lub cielęciny. W menu są również potrawy wegańskie, np. falafele, sałatki, a także alkohole, np. piwa, prosecco, aperol.
– Stawiamy na produkty wysokiej jakości – podkreśla Paweł Bąkowski. – Mamy sprawdzonych dostawców mięsa, bułki do kebabu sprowadzamy z Berlina, czyli europejskiej stolicy tej potrawy. Kebab to bardzo dobre danie, potrzebuje tylko eleganckiego otoczenia. I my je zapewniamy. W naszych lokalach można nie tylko szybko zjeść, ale też np. umówić się na spotkanie biznesowe.
Ile na start / Całkowite wydatki na inwestycję licencjodawca szacuje na 3,5-4 tys. zł za 1 m2. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali