Jak otworzyć pierogarnię?
W raporcie „Polska na Talerzu 2019” aż 82 proc. respondentów, zapytanych o najchętniej wybierany rodzaj kuchni, wskazało kuchnię polską. Lubimy popróbować nowości, ale jesteśmy wierni tradycyjnym smakom i potrawom. Otwarcie lokalu z takim menu może więc być godnym rozważenia pomysłem na biznes.
Pierogi we franczyzie
Pierogarnia Stary Młyn, jak sama nazwa wskazuje, swój koncept restauracyjny zbudowała właśnie na jednym z tradycyjnych polskich dań. W menu są pierogi z miesem, słodkie, wegetariańskie, pieczone i gotowane. Oprócz tego listę dań dopełniają jeszcze m.in. zupy, placki ziemniaczane, desery.
– W naszych restauracjach ma być tradycyjnie, zdrowo i lokalnie – podkreśla Wojciech Lewandowski, menedżer ds. franczyzy i sprzedaży Pierogarni Stary Młyn. – Mamy bardzo szeroką grupę klientów. Przychodzą do nas zarówno turyści, jak i lokalni mieszkańcy. Osoby starsze i rodziny z dziećmi, pracownicy biur i kancelarii na lunch. Nie poddajemy się modom, a jednak sprzedaż w naszych restauracjach rok do roku rośnie.
Marka ma obecnie cztery restauracje własne (w Toruniu i Gdańsku) oraz trzy franczyzowe. Koncept stawia na lokalizacje w centralnych punktach miast: otoczenie starówek, rynków głównych. Ważne, aby to było miejsce dobrze widoczne i łatwo dostępne dla gości. Lokal na restaurację powinien być duży. W mniejszych miastach to minimum 200 m2, w większych minimum 300. Potrzebne jest również miejsce na sezonowy ogródek. Licencjodawca zawsze przygotowuje symulację kosztów i przychodów, by ocenić opłacalność inwestycji. Wysokość budżetu, jaki należy przygotować na start zależy od wyjściowego stanu lokalu, jego wielkości. Franczyzodawca szacuje, że wydatki powinny się zmieścić w widełkach od 2,5 do 5 tys. zł za 1 m2.
– Nasz partner może liczyć na stałe wsparcie. Przeprowadzimy go przez cały proces przygotowania lokalu, będziemy nadzorować i odbierać poszczególne etapy adaptacji, a także pomożemy przy uzyskaniu niezbędnych pozwoleń – zapewnia Wojciech Lewandowski.
W wystroju restauracji dominuje drewno, pojawiają się elementy nawiązujące do nazwy oraz staropolskiej wsi, np. drewniane beczki, jutowe worki. W tym klimacie utrzymane jest obrandowanie lokali, elementy graficzne, np. karta dań czy zastawa stołowa. Kandydaci na franczyzobiorców Pierogarni Stary Młyn nie muszą mieć doświadczenia w gastronomii. Franczyzodawca zapewnia szkolenia, które odpowiednio przygotują przyszłego licencjobiorcę do pracy w restauracji.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 17,5 tys. zł. Osobno płatny jest projekt lokalu 110 zł za 1 m2. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 7 proc. od obrotu (w tym zawiera się też budżet marketingowy).
WIZYTÓWKA PIEROGARNI STARY MŁYN
Sieć restauracji kuchni polskiej.
PIEROGARNIA STARY MŁYN W 2019 ROKU
- restauracje własne 4
- 3 lokale franczyzowe
- jednorazowa opłata licencyjna 17,5 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...