Franczyzodawca pracuje
W związku z epidemią dla gastronomii nastał bardzo trudny czas. Jak radzi sobie w tej sytuacji sieć McDonald's? Czy lokale zostały zamknięte czy też pracują w ograniczonym zakresie, jaki umożliwiają obecne przepisy?
Wprowadzony stan epidemii ograniczył możliwość działania firm gastronomicznych w całym kraju, a w tym naszej sieci. Nasi franczyzobiorcy zamknęli część swoich lokali, jednak ponad 80 proc. naszych restauracji pozostaje otwartych realizując, tam gdzie to możliwe, sprzedaż poprzez usługę McDelivery, linię McDrive oraz w opcji na wynos poprzez okienko odbioru zamówień.
Czy wypracowaliście Państwo jakieś odgórne, centralne rozwiązania, które zostały wprowadzone w całej sieci? Jeśli tak, to jakie?
Zdrowie i bezpieczeństwo zespołu, gości oraz partnerów McDonald’s to nasz priorytet. Od zawsze wysokie standardy bezpieczeństwa i higieny McDonald’s są przestrzegane z najwyższą starannością. Restrykcyjne procedury mycia i dezynfekcji są standardem systemu McDonald’s. W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszych pracowników i gości na bieżąco monitorujemy sytuację dotyczącą rozprzestrzeniania się wirusa i identyfikujemy potencjalne zagrożenia. W ramach działań prewencyjnych i zgodnie z zaleceniami rządu, zamknęliśmy sale jadalne. Dodatkowo wdrożyliśmy procedurę bezdotykowego przekazywania zamówień, a pracownicy na stanowiskach kasjer oraz prezenter używają rękawiczek. Współpracujemy z odpowiednimi organami oraz jesteśmy przygotowani do podjęcia dalszych niezbędnych działań.
Na jakie wsparcie w obecnej sytuacji mogą liczyć franczyzobiorcy ze strony centrali? Czy w razie nagłego kryzysu, jaki właśnie nastąpił bycie częścią silnej grupy, jaką jest sieć McDonald's daje przedsiębiorcom większe szanse na przetrwanie?
Z racji ograniczonych możliwości budowania sprzedaży, znacznych kosztów pracowniczych, obecna sytuacja dotyka każdą organizację franczyzową, a w szczególności te oparte na restauracjach w centrach handlowych – to one potrzebują najszybszego wsparcia. W innych typach restauracjach także odnotowujemy znaczące spadki sprzedaży, co wpływa na sytuację finansowo naszych partnerów biznesowych. Opracowaliśmy własny program wsparcia dla licencjobiorców, przesuwający największe płatności w czasie i redukujący część z nich. Liczymy także na rozwiązania zaproponowane w pakiecie osłonowym przygotowanym przez rząd.
Czy szacujecie Państwo, jak duże mogą być straty spowodowane przez przedłużające się zamknięcie lokali?
Sytuacja zmienia się bardzo dynamicznie i ma charakter wyjątkowy, dlatego trudno prognozować, jaka będzie kondycja branży gastronomicznej w najbliższej przyszłości. W McDonald’s przekierowaliśmy naszą działalność na dostawę posiłków oraz linię McDrive. Niezależnie od scenariusza naszym priorytetem jest stabilne zatrudnienie naszych pracowników oraz prowadzenie działalności w sposób bezpieczny dla zespołów restauracji i gości. Zakładamy, że niebawem sytuacja się zmieni i wraz z naszymi partnerami, wrócimy do realizacji naszej strategii rozwoju marki w Polsce.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...