Jak otworzyć Maka
Ile restauracji McDonald’s działa już w Polsce?
McDonald’s Polska dynamicznie rozwija się. Każdego roku otwieramy ponad 20 nowych restauracji. Obecnie 88 proc. restauracji prowadzonych jest przez 72 franczyzobiorców. Na koniec roku pod szyldem McDonald's będzie działać w Polsce ok. 460 restauracji. Nadal planujemy dynamicznie rozwijać się, dlatego poszukujemy nowych, ambitnych kandydatów, którzy chcieliby stać się franczyzobiorcami sieci McDonald’s. Oferujemy dostęp do pełnego pakietu szkoleń i doświadczenia największej sieci restauracji szybkiej obsługi.
Jakie warunki musi spełnić kandydat na franczyzobiorcę McDonald’s?
Od kandydatów na franczyzobiorców wymagamy wykształcenia wyższego, doświadczenia w zarządzaniu oraz zainwestowania nieobciążonych w żaden sposób środków w wysokości 1,8 mln zł.
Czy to oznacza, że potencjalny franczyzobiorca powinien posiadać 1,8 mln zł oszczędności?
Nieobciążonych oznacza, że nie mogą to być pieniądze pożyczone, nawet pod zastaw nieruchomości, nieoficjalne darowizny, udziały „cichego wspólnika”. Kapitał własny mogą stanowić składniki majątku franczyzobiorcy, np.: firma, nieruchomość, przeznaczone na sprzedaż. Pożyczkę można natomiast wziąć na pokrycie pozostałej kwoty, którą trzeba zapłacić za restaurację.
Jakie cechy są pożądane u franczyzobiorcy McDonald's?
Franczyzobiorcy muszą też być gotowi do zmiany miejsca zamieszkania – w zależności od tego, w jakim miejscu centrala zaproponuje im objęcie restauracji. Zależy nam też, aby wyróżniali się pod kątem cech nowoczesnego przedsiębiorcy. Powinni posiadać znajomość zagadnień finansowych, umiejętności analityczne i decyzyjne oraz doświadczenie w zarządzaniu sporym zespołem. Bardzo ważne są umiejętności interpersonalne, ułatwiające budowanie więzi z pracownikami, przedstawicielami McDonald's i dostawcami.
A czy muszą mieć też działkę lub budynek przeznaczony na restaurację?
Wyszukiwaniem miejsc na nowe restauracje i ich budową zajmuje się wyłącznie McDonald’s. Franczyzobiorca jest operatorem restauracji i co do zasady nie jest właścicielem nieruchomości, w której prowadzi restaurację. Początkujący licencjobiorca zawsze obejmuje już funkcjonującą placówkę, z historią sprzedaży. Kolejnymi restauracjami mogą być zarówno lokale już istniejące, jak też nowo otwierane. W tym drugim przypadku McDonald’s będzie budował restaurację, a franczyzobiorca jako operator będzie odpowiedzialny za zatrudnienie personelu, zakup wyposażenia, podpisanie wszelkich umów na usługi zewnętrzne etc.
Jakie opłaty uiszcza franczyzobiorca marki?
Opłata wstępna to 2250 dolarów za każdy rok umowy franczyzy, która podpisywana jest na 20 lat. Opłaty miesięczne obliczane są od całkowitej sprzedaży netto: licencyjna 5 proc., marketingowa 4,4 proc., oraz bieżąca opłata franczyzowa, zwana „rentem”, która wynosi najczęściej kilkanaście procent. Wyliczana jest indywidualnie dla każdej restauracji.
Rozmawiała Anna Smolińska
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...