Rekordowy rok
Bafra Kebab nie zwalnia tempa, co oznacza, że Polacy rozsmakowali się w kebabach?
Tak. Od początku roku otworzyliśmy kilkadziesiąt punktów franczyzowych. W tej chwili sieć liczy ponad 80 punktów. Liczba punktów zmienia się każdego dnia, bo codziennie z centrali w Warszawie wyjeżdża nowy punkt franczyzowy. Kolejni franczyzobiorcy czekają na otwarcie. Do końca 2021 roku będzie 140 punktów Bafra Kebab na terenie całej Polski. Obecny rok jest rekordowy pod względem otwarć. Jest to wynik przemyślanego modelu biznesowego, który opiera się na sprzedaży z okienka w formie „take away”.
Gdzie głównie otwieracie punkty?
Znaczna liczba punktów otwiera się w małych miejscowościach liczących zaledwie kilka tysięcy mieszkańców. Dostrzegliśmy tam niszę. Małe miejscowości to obecnie bardzo chłonny rynek, co również dotyczy gastronomii. Istnieje tam duży deficyt różnego rodzaju usług, a także miejsc spotkań towarzyskich. Nasze punkty niejednokrotnie właśnie pełnią taką funkcję. Punkty sprzedaży Bafra Kebab, oprócz roli gastronomicznej integrują lokalną społeczność. Dotychczas w małych miejscowościach zlokalizowanych jest 60 punktów Bafra Kebab. Konkurencja w ogóle nie istnieje albo jest dużo słabsza niż w przypadku dużych miast. Dodatkowym motorem sprzedaży jest wprowadzona w tym roku sprzedaż na wynos. Taka forma skłania klientów do większych zakupów nie tylko dla siebie, ale również dla rodziny czy znajomych.
Lepiej jest niż w dużych miastach?
W dużych miastach trudniej się wyróżnić i na każdym kroku klienci bombardowani są przeróżnymi ofertami lokali gastronomicznych. Miejsc oferujących kebaby jest bardzo dużo, dlatego ważna jest odpowiednia lokalizacja i jakość produktu. Działamy w plenerze, na zewnątrz obiektów handlowych w pobliżu głównego wejścia, gdzie jesteśmy najlepiej widoczni. Zapewniamy lokalizację, wyszukujemy odpowiednie miejsce, a następnie negocjujemy stawki najmu i na bieżąco czuwamy nad kwestiami formalnymi przez cały okres współpracy franczyzowej. Odpowiednie miejsce to w dużej mierze pierwszy krok do sukcesu. Z tego powodu mamy sprofilowane lokalizacje naszych punktów zarówno dla dużych miast, jak i pozostałych miejscowości.
W związku z tym, gdzie powstają punkty w dużych miastach?
Najczęściej w otoczeniu galerii i retail parków, a także w parkach, przy dworcach i skwerach. Mamy zespół kilkunastu osób, komercjalizatorów, którzy jeżdżą po Polsce i wyszukują najlepsze lokalizacje. Co więcej rezerwujemy miejsca na terenie obiektów handlowych już w trakcie budowy. Osoby zainteresowane otwarciem punktu Bafra Kebab podpisują umowę franczyzową, w której określona jest jego lokalizacja. Partnerzy najczęściej wybierają lokalizację najbliżej ich miejsca zamieszkania, ale są osoby, które prowadzą biznes w odległości nawet 200 km od ich domu.
Jak to możliwe?
Nasze punkty wyposażone są w kamery, system IT oraz kasoterminale, co umożliwia zdalne obserwowanie sytuacji w punkcie oraz kontrolowanie sprzedaży. Dzięki temu franczyzobiorca widzi godzinę pierwszej i ostatniej transakcji oraz ogólny stan kasy w danej chwili. Ma cały czas podgląd na personel, zachowanie pracowników i obsługę klienta. Taki model umożliwia łączyć biznes Bafra Kebab z pracą na etacie lub inną działalnością zawodową. Mamy sporą grupę franczyzobiorców, którzy prowadzą kilka punktów w znacznej od siebie odległości. Największa odległość to kilkadziesiąt kilometrów.
To co trzeba zrobić, żeby otworzyć punkt Bafra Kebab?
Trzeba dysponować kwotą 40 tys. zł na start. Pozostała część kwoty jest leasingowana. Oferujemy punkt z pełnym wyposażeniem, gotowy do pracy. Pracujemy na takim samym sprzęcie jak profesjonalne restauracje.
Ile można na takim punkcie zarobić?
Średni dochód miesięczny punktu wynosi 15-20 tys. zł, natomiast są takie, które w miesiącu generują kilkadziesiąt tysięcy złotych, a nawet więcej. Oferujemy kompleksową wiedzę na każdym etapie prowadzenia działalności. Franczyzobiorców wspierają również regionalni opiekunowie, którzy są tzw. „help deskiem”. Są to osoby, które wcześniej pracowały w punktach Bafra Kebab, przeszły szkolenie, zdobyły doświadczenie i dobrze znają ofertę sieci. Mają więc szeroką wiedzę o każdym aspekcie biznesu.
Jak sieć Bafra Kebab poradziła sobie w pandemii?
Bardzo dobrze. Staliśmy się wręcz beneficjentem sytuacji. Działalność na zewnątrz poza zamkniętymi obiektami potwierdziła siłę naszego konceptu, który jak widać jest odporny na wszelkie obostrzenia związane z ograniczeniem aktywności i zamknięciami. W przeciwieństwie do tradycyjnej gastronomii, nasze punkty działały nieprzerwanie, a wręcz otwieraliśmy kolejne. Co więcej, sporo osób niepewnych swojej przyszłości zawodowej zainwestowało w koncept, traktując go jako zabezpieczenie finansowe. W tamtym czasie sieć Bafra Kebab bardzo mocno przyspieszyła rozwój i do tej pory nie zwalnia tempa.
Rozmawiała Magdalena Kurda
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To, że poszedłeś pracować na etat, nie oznacza, że całe życie tak musi być. Kup listopadowy numer "Własny Biznes FRANCHISING", odważ się i zmień swoje życie zawodowe.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
Październikowy numer "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży. Znajdziesz w nim gratisowy bilet wstępu na Targi Franczyza!
Ile może zarobić franczyzobiorca, prowadząc jeden punkt Bafra Kebab?
Wrześniowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, o czym w nim przeczytasz.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...