W lokalu i przyczepie / New York Hot Dog otwiera zarówno lokale stacjonarne, jak i formaty mobilne.
Środa
30.03.2022
Franczyzobiorcy New York Hot Dog mają do wyboru kilka formatów, w których mogą działać. Dodatkowo licencjodawca uruchamia dwa zupełnie nowe koncepty.
 

od szyldem New York Hot Dog działają punkty sprzedające hot dogi amerykańskie. W nadchodzącym sezonie wiosenno-letnim będzie ich ponad 40. Mają różne formaty: jako przyczepy gastronomiczne, lokale stacjonarne, wyspy handlowe, wózki mobilne. W większości funkcjonują w galeriach handlowych lub obok nich, ale także przy retail parkach czy w miejscach turystycznych.

– Odżywa też, po pandemicznej przerwie, organizacja eventów firmowych – mówi Damian Gosławski, kierownik działu rozwoju New York Hot Dog. – Dla nas to świetne źródło dochodów. A przy obecnym wzroście cen catering w postaci naszego punktu mobilnego jest najtańszy i jednocześnie atrakcyjny np. na plenerowej imprezie.

Najtańszym formatem franczyzowym jest wózek z hot dogami. Jego koszt to ok. 20 tys. zł netto. Koszt wyspy handlowej to ok. 50 tys. zł, a na inwestycję w lokal stacjonarny trzeba przeznaczyć minimum 150 tys. zł. W przypadku przyczepy gastronomicznej wydatki zaczynają się od 80 tys. zł netto.

Coś nowego

Ale NYHD to nie jedyny koncept, jaki ma do zaproponowania franczyzodawca.

– W najtrudniejszym okresie pandemii chwilowo wstrzymaliśmy ekspansję. Ale nie marnowaliśmy czasu i opracowaliśmy dwa nowe koncepty – zdradza Damian Gosławski.

Pierwszy z nich to lodowa marka Lód Miód. To lody rzemieślnicze, oparte na naturalnych składnikach. - Są robione np. z prawdziwych pistacji, czy sycylijskich pomarańczy – podkreśla Damian Gosławski.

Oprócz lodów w ofercie jest także świeża lemoniada. Koncept powstał pod koniec ubiegłorocznego sezonu letniego, a w tym roku ma ruszyć już pełna parą.

– Mamy food trucka, przygotowanego na bazie citroena HY z 1989 roku, który jest bardzo charakterystycznym i klimatycznym autem – mówi Damian Gosławski. – Ale franczyzobiorcom proponujemy też inne formaty, np. wyspy handlowe czy lodziarnie stacjonarne.

Minimalna inwestycja w Lód Miód to 40 tys. zł netto.

Drugi z nowych konceptów franczyzodawcy NYHD opiera się na sprzedaży bubble tea. Format też można wybrać elastycznie – od mobilnego, po stacjonarny. Tutaj minimalna kwota inwestycji jest szacowana na 25 tys. zł netto.

– W przypadku każdego z konceptów zapewniamy m.in. pomoc w wyborze lokalizacji, ciągłość dostaw produktów, własną logistykę, bazę szkoleniową, pełną dokumentację sanepidowską, opiekę marketingową i całościowe wsparcie przez cały okres trwania umowy – wylicza Damian Gosławski.

Wysokość jednorazowej opłaty wstępnej w przypadku konceptów franczyzodawcy NYHD ustalana jest indywidualnie. Opłata miesięczna to 5 proc. od obrotu netto.

 

WIZYTÓWKA NEW YORK HOT DOG

Sieć punktów z hot-dogami.

  • ponad 40 punktów
  • miesięczna opłata 5 proc. od obrotu netto

Teraz lody / Franczyzodawca NYHD przygotował nowy koncept lodowy - Lód Miód.