Porządki w Telepizzy
W ubiegłym roku polska część sieci Telepizza została przejęta przez Daniela Piekarskiego i Michała Igora Piaseckiego – menedżerów przez lata związanych z Subwayem, a obecnie właścicieli spółki T-Pizza. W ich ręce trafiło 57 punktów franczyzowych i 10 lokali własnych. Teraz sieć liczy 64 restauracje na licencji i tylko jeden lokal własny. W ciągu roku przekształcono 20 punktów franczyzowych w format franczyzowy. Ale to nie wszystko. W ośmiu lokalach doszło do zmiany franczyzobiorcy.
– Systematyczny rozwój sieci to oczywiście jeden z podstawowych celów jaki sobie stawiamy. Równie ważne są dla nas najwyższe standardy działalności wszystkich powiązanych z nami podmiotów. Dotyczy to logistyki, jakości produktów i wyrobów, standardów obsługi klienta i identyfikacji wizualnej. Niestety zdarzały się i zdarzają przypadki, które wymagają zdecydowanej reakcji – tłumaczy Michał Igor Piasecki, prezes zarządu spółki T-Pizza. – Przed kilkoma dniami zakończyliśmy współpracę z franczyzobiorcą z Warszawy, który nie stosował się do standardów i wymogów sieci – dodaje Michał Piasecki.
Jak informuje spółka chodzi, w tym przypadku, o lokal Telepizzy na obszare strefy Warszawa Ursus. Zawarto tam już umowę z nowym franczyzobiorcą. Po kilkudniowej przerwie lokal został na nowo uruchomiony na potrzebę dostaw, a po przeprowadzeniu remontu będzie on również gotowy do przyjęcia klientów z konsumpcją na miejscu ( generalnie 75 proc. sprzedaży całej sieci to realizacja dostaw pizzy zamówionych telefonicznie i online).
Spółka zawarła też już umowy z franczyzobiorcami na działalność w dwóch nowych lokalizacjach. Restauracje powstaną w Gdańsku i w Markach. W tym drugim przypadku Telepizza planuje testowo uruchomienie, na powierzchni 100 m2 dwóch konceptów w jednej restauracji.
Już wcześniej nowi właściciele zapowiadali, że chcą rozwijać różne formaty lokali: T-Ghost, T-Express czy T-Travel, które operować będą głównie w dostawie lub na wynos, a także duże restauracje z nastawienie na konsumpcję na miejscu – T-Trattoria.
WIZYTÓWKA TELEPIZZY
Sieć pizzerii.
- 1 lokal własny
- 64 lokale franczyzowe
WEZWANIE DO SPROSTOWANIA NIEPRAWDZIWYCH INFORMACJI I ZAPRZESTANIA NARUSZEŃ DÓBR OSOBISTYCH
W dniu 7 listopada 2022 roku otrzymaliśmy wezwanie od byłego franczyzobiorcy T-Pizza Sp. z o.o. o którym mowa w artykule pt: "Porządki w Telepizzy" wezwanie do opublikowania oświadczenia następującej treści:
"Nawiązując do informacji zawartych w artykule prasowym pt. "Porządki w Telepizzy" informuję, że zawierał on nieprawdziwe informacje, to jest:
- nieprawdziwą informację, że były franczyzobiorca sieci Telepizza działający na terenie warszawskiego Ursusa nie stosował się do standardów i wymogów sieci,
- nieprawdziwą informację, jakoby to niestosowanie się do standardów i wymogów sieci stanowiło podstawę zakończenia współpracy T-Pizza Sp. z o.o. z franczyzobiorcą prowadzącym działalnośc na terenie warszawskiego Ursusa".
Do opublikowanego oświadczenia postanowił ustosunkować się zarząd T-Pizza Sp. z o.o.
"W nawiązaniu do pisma Kancelarii Adwokackiej i Restrukturyzacyjnej Marta Styba z dnia 7 listopada 2022 roku, Zarząd Spółki T-pizza Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, operatora sieci Telepizza w Polsce, w pełni podtrzymuje swoje stanowisko dotyczące powodów i przyczyn rozwiązania umowy ze swoim byłym franczyzobiorcą dotyczącą lokalu na warszawskim Ursusie oraz oświadcza, iż dysponuje kompletną dokumentacją dowodzącą nieprawidłowości, które leżały u podstaw podjęcia wspomnianej decyzji”.
CEO Michał Igor Piasecki
CFO Daniel Piekarski
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...