Porządki w Telepizzy
W ubiegłym roku polska część sieci Telepizza została przejęta przez Daniela Piekarskiego i Michała Igora Piaseckiego – menedżerów przez lata związanych z Subwayem, a obecnie właścicieli spółki T-Pizza. W ich ręce trafiło 57 punktów franczyzowych i 10 lokali własnych. Teraz sieć liczy 64 restauracje na licencji i tylko jeden lokal własny. W ciągu roku przekształcono 20 punktów franczyzowych w format franczyzowy. Ale to nie wszystko. W ośmiu lokalach doszło do zmiany franczyzobiorcy.
– Systematyczny rozwój sieci to oczywiście jeden z podstawowych celów jaki sobie stawiamy. Równie ważne są dla nas najwyższe standardy działalności wszystkich powiązanych z nami podmiotów. Dotyczy to logistyki, jakości produktów i wyrobów, standardów obsługi klienta i identyfikacji wizualnej. Niestety zdarzały się i zdarzają przypadki, które wymagają zdecydowanej reakcji – tłumaczy Michał Igor Piasecki, prezes zarządu spółki T-Pizza. – Przed kilkoma dniami zakończyliśmy współpracę z franczyzobiorcą z Warszawy, który nie stosował się do standardów i wymogów sieci – dodaje Michał Piasecki.
Jak informuje spółka chodzi, w tym przypadku, o lokal Telepizzy na obszare strefy Warszawa Ursus. Zawarto tam już umowę z nowym franczyzobiorcą. Po kilkudniowej przerwie lokal został na nowo uruchomiony na potrzebę dostaw, a po przeprowadzeniu remontu będzie on również gotowy do przyjęcia klientów z konsumpcją na miejscu ( generalnie 75 proc. sprzedaży całej sieci to realizacja dostaw pizzy zamówionych telefonicznie i online).
Spółka zawarła też już umowy z franczyzobiorcami na działalność w dwóch nowych lokalizacjach. Restauracje powstaną w Gdańsku i w Markach. W tym drugim przypadku Telepizza planuje testowo uruchomienie, na powierzchni 100 m2 dwóch konceptów w jednej restauracji.
Już wcześniej nowi właściciele zapowiadali, że chcą rozwijać różne formaty lokali: T-Ghost, T-Express czy T-Travel, które operować będą głównie w dostawie lub na wynos, a także duże restauracje z nastawienie na konsumpcję na miejscu – T-Trattoria.
WIZYTÓWKA TELEPIZZY
Sieć pizzerii.
- 1 lokal własny
- 64 lokale franczyzowe
WEZWANIE DO SPROSTOWANIA NIEPRAWDZIWYCH INFORMACJI I ZAPRZESTANIA NARUSZEŃ DÓBR OSOBISTYCH
W dniu 7 listopada 2022 roku otrzymaliśmy wezwanie od byłego franczyzobiorcy T-Pizza Sp. z o.o. o którym mowa w artykule pt: "Porządki w Telepizzy" wezwanie do opublikowania oświadczenia następującej treści:
"Nawiązując do informacji zawartych w artykule prasowym pt. "Porządki w Telepizzy" informuję, że zawierał on nieprawdziwe informacje, to jest:
- nieprawdziwą informację, że były franczyzobiorca sieci Telepizza działający na terenie warszawskiego Ursusa nie stosował się do standardów i wymogów sieci,
- nieprawdziwą informację, jakoby to niestosowanie się do standardów i wymogów sieci stanowiło podstawę zakończenia współpracy T-Pizza Sp. z o.o. z franczyzobiorcą prowadzącym działalnośc na terenie warszawskiego Ursusa".
Do opublikowanego oświadczenia postanowił ustosunkować się zarząd T-Pizza Sp. z o.o.
"W nawiązaniu do pisma Kancelarii Adwokackiej i Restrukturyzacyjnej Marta Styba z dnia 7 listopada 2022 roku, Zarząd Spółki T-pizza Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, operatora sieci Telepizza w Polsce, w pełni podtrzymuje swoje stanowisko dotyczące powodów i przyczyn rozwiązania umowy ze swoim byłym franczyzobiorcą dotyczącą lokalu na warszawskim Ursusie oraz oświadcza, iż dysponuje kompletną dokumentacją dowodzącą nieprawidłowości, które leżały u podstaw podjęcia wspomnianej decyzji”.
CEO Michał Igor Piasecki
CFO Daniel Piekarski
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali