Makarun w niższej cenie
Makarun to polska sieć spaghetterii, założona w 2012 roku. Dzisiaj ma 31 lokali. Także poza Polską – marka pozyskała bowiem masterfranczyzobiorcę w Algierii.
Obecnie Makarun chce mocno postawić na otwarcia formatów z niską kwotą inwestycji.
– Dziś biznesy z niższą kwotą wejścia, które jednocześnie dają możliwości dobrego zysku, są bardzo poszukiwane na rynku – zapewnia Przemysław Tymczyszyn, współwłaściciel Makaruna.
Różne formaty
Pierwszy z niskokosztowych formatów, proponowanych przez markę, to Makarun Ekspres. Zakłada sprzedaż z okienka, co pozwala zaoszczędzić na inwestycji, która – według franczyzodawcy – zamyka się w kwocie do 100 tys. zł. Można także skorzystać z leasingu, co pozwala dodatkowo obniżyć początkowe wydatki inwestycyjne.
Z Makarunem można otworzyć też food trucka lub przyczepę gastronomiczną, także korzystając przy tym z różnych opcji finansowania. Koszt zakupu zaczyna się już od 60 tys. zł netto. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 7 proc. od obrotu. Gwarantowany food cost to - jak podaje licencjodawca – 35 proc., a spodziewany zysk miesięczny 12 tys. zł.
Dla tych, którzy nie chcą na starcie wykładać takiej gotówki, franczyzodawca ma ofertę wynajmu food trucka. Wtedy na starcie trzeba dysponować kwotą 29 tys. zł netto. Miesięczne opłata za najem wynosi 2 tys. zł. W tym przypadku gwarantowany przez franczyzodawcę food cost to 50 proc., a spodziewany zysk miesięczny to nawet 9,5 tys. zł.
Jednocześnie Makarun nie rezygnuje z tych kierunków rozwoju, które dotychczas były dla marki wiodące, czyli z otwarć lokali w galeriach handlowych i trafficowych lokalizacjach miejskich, jak. np. dworce kolejowe, czy stacje metra. Wiążą się one z inwestycją rzędu 180-260 tys. zł netto.
– Warto podkreślić, że od czasu pandemii nie zamknęliśmy żadnego lokalu w galerii handlowej. Wręcz przeciwnie, mieliśmy nowe otwarcia, w tym naszego najlepszego lokalu franczyzowego w galerii Wroclavia – dodaje Przemysław Tymczyszyn.
Wirtualnie na dodatek
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci Makarun wynosi 19 tys. zł. Franczyzobiorca, jeszcze przed podpisaniem umowy, dostaje wycenę inwestycji. Franczyzodawca zapewnia też projekt technologiczny i całego lokalu, a także szkolenia dla licencjobiorców. Centrala może też pomóc w wynajmie lokalu. Franczyzobiorcy korzystają ze sprawdzonych dostawców, mają bieżące wsparcie dyrektora operacyjnego franczyzy.
W pandemii franczyzodawca Makaruna wprowadził do swojego portfolio pięć wirtualnych marek, działających w formule dark kitchen: Al Dente, Pinsa Italiana, Prościutko, U Hindusa oraz markę sałatkową. Każdy franczyzobiorca może je dołączyć do swojej oferty.
– Otwierając Makaruna można mieć zatem w sumie 6 marek gastronomicznych, tylko minimalnie zwiększając wydatki na starcie – zapewnia Przemysław Tymczyszyn.
WIZYTÓWKA MARKI MAKARUN
Polk sieć spaghetterii.
- 31 lokali
- opłata wstępna 19 tys. zł
Przemysław Tymczyszyn, współwłaściciel Makaruna: / "Biznesy z niższą kwotą wejścia, które jednocześnie dają możliwości dobrego zysku, są bardzo poszukiwane na rynku." ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali