Czat z Telepizzą
Redakcja: Witamy, w czwartek, 14 października 2004r., o godz. 11.00 rozpocznie się spotkanie z Jackiem Cabajem z firmy Telepizza Poland. Prosimy o zadawanie swoich pytań.
Jacek Cabaj: Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych tematem franchisingu w Telepizzy
spinka: Dlaczego licencja TelePizzy jest taka droga? 200 tys. to kupa kasy a inwestycja zwraca się podobno dopiero po ok. 5 latach.
Jacek Cabaj: Rzeczywiście inwestycja w Telepizzy nie jest niska, ale trzeba wziąć pod uwagę co Telepizza daje w zamian: wyłączność terytorialna na miasto, know how, znajomość marki na poziomie 80%. Poważną część tej inwestycji stanowią urządzenia od których zależna jest jakość produktu. A to jest najważniejsze dla naszego klienta
Marian: Prowadzę w małym mieście (ok. 50 tys. mieszkańców) restaurację i chiałbym zawiesić na niej szyld TelePizzy. Czy koszt inwestycji jest mniejszy jeśli restauracja już funkcjonuje?
Jacek Cabaj: Tak. Koszt inwestycji jest zdecydowanie mniejszy. W takich przypadkach możliwe jest współfinansowanie przez Telepizzę projektu zmiany Pana lokalu na lokal Telepizzy. Wszystko zależy od rozmów indywidualnych. W razie zainteresowania proszę o kontakt emailowy: jacek.cabaj@telepizza.pl.
Pawełek: Czy zamierzacie dalej rozwijać swoją ofertę i wprowadzać nowe dania do swoich restauracji?
Jacek Cabaj: Tak, każdego roku Telepizza wprowadza na rynek 4 - 6 nowych produktów. To jest cecha charakterystyczna naszej działalności. W przyszłym roku planujemy również podobną ilość nowych produktów.
Krzyś: Wasza pizza jest super w smaku, ale gorsza w cenie. Czy będziecie obniżać ceny?
Jacek Cabaj: Nie planujemy obniżek cen. Natomiast każdy klient może znaleźć w naszej ofercie promocję adekwatną do jego potrzeb - również cenową.
Kasia: Jak TelePizza radzi sobie z konkurencją Pizzy Hut? Która sieć ma więcej restauracji?
Jacek Cabaj: Jeżeli chodzi o ilość restauracji, to Telepizza wyraźnie przewyższa Pizza Hut. Telepizza ma w tej chwili 93 lokale, natomiast Pizza Hut 45. Pizza Hut nie jest bezpośrednią konkurencją dla Telepizzy ponieważ specjalizują sie oni głównie w sprzedaży w restauracji.
Heniu: Telepizza stawia na dowóz pizzy do klienta czy woli otwierać punkty typu restauracje? Ile sprzedaży realizowana jest przez dostawy, ile na miejscu?
Jacek Cabaj: Zdecydowanie Telepizza nastawiona jest na obsługę klienta w dostawie. Sprzedaż ta stanowi około 65% całej sprzedaży Telepizzy.
Z Konstancina pod Warszawą: Uwielbiam Wasze placki, ale jestem z Konstancina i żeby je zjeść muszę jechać do Warszawy. O dowozie do domu nie ma już mowy. Kiedy zostanie otwarta restauracja w moim mieście? Chyba się kwalifikuję, zwłaszcza, że czytałem że TelePizza rozwija się wreszcie w małych miastach.
Jacek Cabaj: Nie jest prawdą, że musi Pan jechać do Warszawy żeby spróbować Telepizzy, gdyż mamy punkt w Piasecznie. Z tego lokalu może Pan spróbować zamówić pizzę do domu.
Kika: W jakich miastach najbardziej poszukujecie biorców?
Jacek Cabaj: W obecnej chwili poszukujemy biorców w miastach między 60 a 80 tys. mieszkańców. Z większych miast poszukujemy biorców do Gorzowa Wlk., Wałbrzycha i Legnicy. Istnieje także możliwość kupienia licencji już funkcjonującej restauracji.
Suzi: Jak robicie swoje pizze? Czy tak jak w McDonald’s odgrzewacie mrożonki, czy przygotowujecie wszystko sami od początku?
Jacek Cabaj: W żadnym wypadku nie jesteśmy fast foodem. Nasze produkty przygotowywane są na bieżąco, bezpośrednio po zamówieniu przez klienta stąd czas oczekiwania na pizzę wynosi ok. 12 minut. Nie posiadamy w ofercie produktów wcześniej przygotowanych a potem tylko odgrzanych.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Jak zwolnić pracownika? Albo jak powiedzieć załodze, że pensje w tym miesiącu mocno się spóźnią? Życie szefa nie zawsze jest usłane różami.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...