Poniedziałek
28.03.2005
Ciasta, a przede wszystkim pączki od Bliklego towarzyszą warszawiakom od 136 lat. Dzięki determinacji właścicieli firmie udało się nie tylko przetrwać trudne czasy, ale i stworzyć jedną z najbardziej znanych w Polsce marek.
 

W tłusty czwartek Antoni Wiesław Blikle w co tysięczny pączek wkładał „świnkę”, czyli złota pięciorublówkę. – Była to wielka atrakcja dla klientów, chociaż same pączki też pewnie były bardzo dobre – wspomina jego wnuk, Andrzej, który już jako czwarty z kolei Blikle prowadzi rodzinne przedsiębiorstwo.

Pod koniec lat 30. firma Blikle była jedna z najbardziej znanych cukierni w Warszawie. Zatrudniała około stu pracowników i samolotem wysyłała ciasta i pączki do Lwowa.

Być może to smak pączków i lodów od Bliklego pomógł firmie przetrwać najtrudniejsze dla „prywaciarzy” lata 50. Według Andrzeja Blikle, zadecydowała o tym determinacja jego ojca, który powtarzał: „jeśli zabiorą, to siła wyższa, ale sam nigdy nie oddam firmy”.

W 1991 r. firma – jako pierwsza z polskich przedsiębiorstw – zdecydowała się na franchising. Jak zapewnia Andrzej Blikle, po początkowych problemach sieć siedmiu na razie cukierni franchisingowych działa bardzo dobrze. Wprowadzał też stopniowo nowe produkty – surowe ciasto francuskie i strudle z tego ciasta, które od połowy lat 90. dostarcza do wszystkich większych sieci handlowych. Ale i tak głównym produktem pozostały pączki – do dziś w tłusty czwartek przed cukiernią na Nowym Świetcie ustawiają się kolejki. Rodzinna firma, która w gospodarkę rynkową wchodziła z jedną cukiernią przy Nowym Świecie, dziś ma ich szesnaście i dwie kawiarnie, a zatrudnia 210 osób. Teraz kończy największą inwestycję – nową pracownię na granicy Konstancina i Wilanowa. W tegorocznej polskiej edycji rankingu Superbands marka A. Blikle zajęła pierwsze miejsce w grupie handel i restauracje.

Więcej: Rzeczpospolita, 26 – 28 marca 2005
Rzeczpospolita

POPULARNE NA FORUM

Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2024
Carrefour Express - supermarket na licencji

Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...

20 wypowiedzi
ostatnia 22.07.2024
sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022