Królowie pączków
W tłusty czwartek Antoni Wiesław Blikle w co tysięczny pączek wkładał „świnkę”, czyli złota pięciorublówkę. – Była to wielka atrakcja dla klientów, chociaż same pączki też pewnie były bardzo dobre – wspomina jego wnuk, Andrzej, który już jako czwarty z kolei Blikle prowadzi rodzinne przedsiębiorstwo.
Pod koniec lat 30. firma Blikle była jedna z najbardziej znanych cukierni w Warszawie. Zatrudniała około stu pracowników i samolotem wysyłała ciasta i pączki do Lwowa.
Być może to smak pączków i lodów od Bliklego pomógł firmie przetrwać najtrudniejsze dla „prywaciarzy” lata 50. Według Andrzeja Blikle, zadecydowała o tym determinacja jego ojca, który powtarzał: „jeśli zabiorą, to siła wyższa, ale sam nigdy nie oddam firmy”.
W 1991 r. firma – jako pierwsza z polskich przedsiębiorstw – zdecydowała się na franchising. Jak zapewnia Andrzej Blikle, po początkowych problemach sieć siedmiu na razie cukierni franchisingowych działa bardzo dobrze. Wprowadzał też stopniowo nowe produkty – surowe ciasto francuskie i strudle z tego ciasta, które od połowy lat 90. dostarcza do wszystkich większych sieci handlowych. Ale i tak głównym produktem pozostały pączki – do dziś w tłusty czwartek przed cukiernią na Nowym Świetcie ustawiają się kolejki. Rodzinna firma, która w gospodarkę rynkową wchodziła z jedną cukiernią przy Nowym Świecie, dziś ma ich szesnaście i dwie kawiarnie, a zatrudnia 210 osób. Teraz kończy największą inwestycję – nową pracownię na granicy Konstancina i Wilanowa. W tegorocznej polskiej edycji rankingu Superbands marka A. Blikle zajęła pierwsze miejsce w grupie handel i restauracje.
Więcej: Rzeczpospolita, 26 – 28 marca 2005
ZOBACZ W KATALOGU




















PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Jesteśmy dynamicznie rozwijającą się siecią specjalistycznych sklepów zoologicznych.
Rosnąca konkurencja ze strony dyskontów i innych sieciowych formatów sprzyja grupie Chorten, ponieważ detaliści szukają przez to silnego partnera do współpracy.
– Chcemy dalej się rozwijać i konsolidować rynek detaliczny, choć jest on coraz bardziej wymagający – mówi Sylwia Władyko, prezes grupy Chorten.
Sklep sezonowy to propozycja dla zaangażowanych franczyzobiorców Żabki, którzy chcą rozwijać swój biznes latem, w miejscowościach turystycznych.
– Franczyza to coś więcej niż dostęp do produktów i technologii. To gotowy system, który naprawdę wspiera, a przy okazji pozwala realizować się razem, jako rodzina – mówią Barbara i Mikołaj Pawłowscy, właściciele czterech sklepów Stokrotka w województwie lubelskim.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów