Zielona droga do zdrowia
Czy są miesiące, w których sieć odnotowuje wyższe obroty? Które dania cieszą się większą popularnością?
Zależy to przede wszystkim od miasta i lokalizacji, ale w ogólnym postrzeganiu sieci większe obroty notujemy w sezonie letnim. Wtedy naturalnie jesteśmy skierowani na lżejszą kuchnię, a tym samym na warzywa i owoce. W ofercie każdej restauracji mamy zestawy potraw wegetariańskich, które w zależności od pory roku różnią się składnikami, głównie warzywami. Staramy się, aby nasza oferta była bogata i jednocześnie korzystna cenowo. Korzystając z produktów sezonowych mamy i jedno i drugie. Najlepiej to widać na przykładzie zup. Latem fantastycznie sprzedaje się chłodnik litewski, a zimą zupa z soczewicy, bardzo pożywna i sycąca. Do najczęściej kupowanych i ulubionych należą pierożki aromatyczne i gulasz meksykański.
Jakie wymagania są stawiane przed potencjalnymi franczyzobiorcami?
Przede wszystkim powinni podzielać naszą misje, naszą filozofię, zdawać sobie sprawę z wagi zdrowego trybu życia, a w szczególności odżywiania. To najważniejsze kryteria, na podstawie których prowadzimy dalsze rozmowy. Mile widziane jest doświadczenie w działalności gospodarczej, pracowitość, determinacja. Pozostałe warunki są ustalane indywidualnie w trakcie rozmów i negocjacji, znajdując właściwy zapis w umowie. Kapitał, jakim powinni dysponować zainteresowani franczyzą, kształtuje się różnie, w zależności od stanu i wielkości lokalu. Zazwyczaj jest to od 100 tys. do 400 tys. zł. Od pewnego czasu pracujemy nad nową koncepcją finansowania barów i być może po jej dopięciu, dokonując wyboru i akceptacji, cechy osobiste przyszłego franczyzobiorcy wysuną się przed możliwości finansowe.
Ile punktów posiada sieć i jakie są plany do końca roku?
Posiadamy 30 punktów. Wszystkie bary są we franczyzie. Do końca roku planujemy otworzyć kolejne trzy lub cztery restauracje. Staramy się znacznie uważniej dobierać nowe lokalizacje, głównie z myślą o klientach i po konsultacjach z nimi. Zazwyczaj te atrakcyjniejsze miejsca wymagają dłuższych negocjacji, dlatego należy je wcześniej rozpoczynać. Intensywnie szukamy lokali w dużych miastach, w atrakcyjnych lokalizacjach, głównie w odpowiedzi na zapytania klientów znających nasze restauracje z innych miast. Najwięcej zapytań jest z Wrocławia i Szczecina. Nowością od ponad roku są zapytania od naszych rodaków czasowo pracujących w Anglii i Irlandii, którzy uzbierawszy wyraźną kwotę, rozważają otwarcie Green Way'a w swoim mieście. Równocześnie, nieco wolniej niż restauracje ale równie skutecznie, rozbudowujemy sieć naszych sklepów z artykułami rolnictwa ekologicznego i produktami bio. Dużym zainteresowaniem cieszą się też bio-piekarnie.
rozmawiał (mdk)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...