Sfinks Polska zarządza obecnie 112 restauracjami. Da Grasso to 176 pizzerii i 4 restauracje.
Poniedziałek
19.10.2009
Sfinks Polska stanie się właścicielem 100 proc. udziałów Da Grasso najpóźniej do końca stycznia przyszłego roku.
 

Sfinks Polska podpisał już z Da Grasso umowę warunkową sprzedaży. Przejęcie nastąpi po przeprowadzeniu audytu Da Grasso, który ma rozpocząć się w październiku, i spełnieniu pozostałych warunków formalno-prawnych umowy. W skład Sfinksa wchodzą już restauracje chińskie - Wook i orientalne - Sphinx. Teraz, za sprawą Da Grasso, do portfolio firmy dołączy jeszcze kuchnia włoska.

Do 31 stycznia 2010 r. Sfinks przejmie 100 proc. udziałów w sieci pizzerii Da Grasso. Nowy zakup będzie kosztował spółkę 40 mln zł, z czego połowę Sfinks zapłaci teraz, a kolejne płatności mają być rozliczane w zależności od wyników osiąganych przez sieć w latach 2010-2014. Funkcję prezesa Da Grasso w dalszym ciągu będzie sprawować obecna prezes i współwłaścicielka spółki, Karolina Rozwandowicz.

- Informacje, jakie do tej pory zebraliśmy na temat sieci Da Grasso, pozwalają na pozytywną ocenę potencjału tej inwestycji, chociażby z racji pozycji rynkowej i skali działania spółki oraz komplementarnego charakteru Da Grasso w stosunku do naszych marek. Oczywiście kondycja spółki musi zostać potwierdzona przez wnikliwe badanie jej sytuacji, dopiero wtedy będą mogły zapaść wiążące decyzje - zastrzega Tomasz Morawski, wiceprezes zarządu Sfinks Polska. - Obecna sytuacja rynkowa to dobry moment na przejęcia i już od kilku miesięcy obserwujemy branżę gastronomiczną pod kątem potencjalnych okazji inwestycyjnych i poszerzania naszych wpływów. Oczywiście równolegle zamierzamy rozwijać obecnie zarządzane sieci poprzez otwieranie kolejnych lokali - w Polsce na zasadzie franczyzy, poza granicami na zasadzie masterfranczyzy – dodaje wiceprezes Sfinksa

Sfinks Polska zarządza obecnie 112 restauracjami. Da Grasso to franczyzowa sieć 176 pizzerii zlokalizowanych w 114 miastach Polski. Po jej przejęciu Sfinks będzie największą spółką restauracyjną działającą w segmencie casual dining pod względem liczby zarządzanych placówek.

(mak)


Magdalena Krocz