Dobra koniunktura wróci, a pizzerii przybędzie
- W strategii Telepizzy kluczowe znacznie ma nie ilość nowo otwartych lokali, a ich zyskowność. Nie sztuką jest otworzyć pizzerię. Prawdziwym wzywaniem jest sprawić aby w kolejnych latach była dochodowa - mówi Dariusz Bąk, dyrektor generalny Telepizzy. - Ale mamy w tym zakresie niemal 20 lat doświadczenia i nie ma żadnych wątpliwości, że w latach 2011/ 2012 sieć powiększy się o co najmniej kilkadziesiąt lokali.
Dyrektor sieci przyznaje jednak, że obecny rok jest dla gastronomii trudny, podobnie zresztą jak poprzedni. W 2009 roku z rynku zniknęło ok. 2,5 tys. placówek gastronomicznych. Liczba barów spadła o 1,3 tys., zamknięto 100 stołówek, a 1,4 tys. punktów gastronomicznych przestało istnieć. Ostoją branży pozostają restauracje - tych przybyło blisko 400.
- W ocenie kondycji rynku nie należy jednak dramatyzować - przekonuje Dariusz Bąk. - Telepizza należy do tych formatów gastronomicznych, które całkiem dobrze radzą sobie w warunkach ograniczania wydatków konsumenckich. W warunkach kryzysu konsumenci nie chcą ryzykować i jeżeli mają mniejsze środki finansowe to wolą je wydać na produkt i usługę, które dobrze znają.
Wywodząca się z Hiszpanii marka jest na polskim rynku obecna od 20 lat. Sieć liczy 59 punktów franczyzowych i 60 własnych. Osoby zainteresowane prowadzeniem własnej placówki Telepizzy powinny dysponować lokalem o powierzchni ok. 100-150 m2. Kwota inwestycji wymagana do przystąpienia do sieci wynosi min. 120 tys. zł. Obejmuje ona m.in. opłatę licencyjną w wysokości 10 tys. zł, a także m.in. koszt przygotowania projektu lokalu, jego wyposażenia oraz budżet promocji otwarcia.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...