Jedzenie prosto z Olimpu
Sieć już od 15 lat rozwijana jest przez firmę Gastromall. W tym czasie powstało 11 punktów własnych oraz dwa franczyzowe.
- Postawiliśmy na rozwój naszej sieci za pomocą franczyzy. Do tej metody rozwoju skłoniło nas duże zainteresowanie ze strony potencjalnych partnerów oraz wiele propozycji współpracy ze strony centrów handlowych - mówi Piotr Niemiec, właściciel firmy Gastromall. - Możemy się już pochwalić pierwszymi otwartymi restauracjami franczyzowymi, które powstały w Częstochowie i Mikołowie.
Gastromall nie próżnuje i równolegle z rozwojem sieci Olimp buduje podstawy dla kolejnego konceptu. Tym razem będzie to sieć kawiarni i lodziarni działających pod znakiem Frappe Point.
- Uruchomiliśmy laboratorium produkujące lody metodą rzemieślniczą specjalnie na potrzeby naszych lodziarni. Planujemy wkrótce stworzyć system franczyzowy również dla tego konceptu – mówi Piotr Niemiec.
Na otwarcie własnego Olimpu trzeba przeznaczyć ok. 200 tys. zł, które są potrzebne na zakup sprzętu. Do tego dochodzą jeszcze koszty przygotowania lokalu, który powinien mieć co najmniej 150 m2, z czego 90 m2 zajmie kuchnia, a 60 m2 to powierzchnia sali. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 40 tys. zł, opłata bieżąca to 5 proc. obrotu netto. Franczyzobiorca nie musi martwić się o odpowiedni lokal, bowiem o znalezienie odpowiedniej lokalizacji oraz negocjacje z centrum handlowym dba firma Gastromall. Franczyzodawca pomaga również w uzyskaniu dotacji unijnych na rozwój własnego biznesu.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Franczyza Kodano Optyk rozwija się w Polsce w imponującym tempie, otwierając drzwi do biznesu optycznego osobom z różnych środowisk zawodowych.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Alior Bank wprowadził program dofinansowania otwarć placówek partnerskich. Przedsiębiorcy, którym brakuje kapitału na start, mogą pozyskać nawet 40 tys. zł.
W majowym numerze „Własny Biznes FRANCHISING” odkrywamy m.in. tajniki sukcesu w biznesie motoryzacyjnym, finansach, a także opisujemy biznesy, w które chętnie inwestują młode mamy. Dowiedź się, ile płaci się za franczyzę i jak wygląda zarządzanie bez szefa.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali