Żółty Cesarz u Kopernika
Toruńska placówka, której uroczyste otwarcie nastąpi na początku września, to siódmy lokal sieci Żółty Cesarz. Wcześniej koncept zawitał do Gdyni, Krakowa, Grudziądza i Warszawy, w której działają trzy placówki marki.
Operatorem sieci jest Oficyna Wydawnicza Vega, od 1994 roku wydające miesięcznik Wegetariański Świat, poświęcony zdrowemu odżywianiu, produktom pochodzącym z rolnictwa ekologicznego i szeroko pojętej profilaktyce zdrowotnej. Właścicielka konceptu, Agnieszka Olędzka, poszukuje franczyzobiorców dysponujących lokalami o powierzchni w przedziale 40-100 m2 na terenie miast.
- Przewidywana kwota inwestycji we własny sklep marki Żółty Cesarz waha się pomiędzy 30 a 50 tys. zł. Wysokość opłat licencyjnych uzależniona jest od obrotu placówek licencyjnych – mówi.
Rynek żywności ekologicznej należy do najszybciej rosnących w Polsce. Średnio rocznie powiększa się o 20-30 proc. i jest obecnie wart 50 mln euro. W Europie Środkowej wyprzedzamy pod tym względem m.in. Węgry (25 mln euro), Estonię (12 mln) i Bułgarię (5 mln euro), ale pozostajemy w tyle za Czechami, gdzie branża związana ze zdrowym żywieniem warta jest 68 mln euro. Nad Wisłą działa blisko 21 tys. gospodarstw ekologicznych. Łącznie prowadzą one działalność na terenie przekraczającym 400 tys. hektarów, co stanowi ok. 2,5 proc. użytków rolnych w Polsce.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Handel pod presją kosztów
/10.12.2025
Sieć Chorten przekroczyła już 3000 sklepów partnerskich, a tempo dołączania nowych punktów wciąż rośnie. Co o tym decyduje?
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Dobra decyzja
/18.12.2025
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Tylko w grudniu Berlin Döner Kebap otworzył trzy lokale, w trzech nowych miastach i w trzech odmiennych formatach franczyzowych.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie.
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w pracowniach na zamówienie.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów