Powrót piwa do wagonów Warsu
Możliwość sprzedaży napojów alkoholowych do 4,5 proc. oraz piwa pojawiła się z dniem 1 lipca 2011 roku, tj. z dniem wejścia zmian w życie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Po spełnieniu stosownych wymagań formalnych we wrześniu 2011 roku, po ponad dwudziestu latach zakazu sprzedaży, w pociągach kursujących w relacjach krajowych, do menu wagonów gastronomicznych obsługiwanych przez WARS powróciło piwo alkoholowe (dotychczas sprzedawane było jedynie w pociągach międzynarodowych). Spożywanie piwa dozwolone jest jedynie w obrębie wagonu gastronomicznego.
- Dostawcą piwa jest Grupa Żywiec oraz regionalny browar Konstancin. W efekcie czego sprzedaż z magazynów Wars w okresie wrzesień – grudzień 2011 wzrosła o 22,76 proc w porównaniu do sprzedaży zrealizowanej w tych samych miesiącach w roku 2010. Należy jednak pamiętać, że sprzedaż, o której mówimy jest jednym z kilku elementów składających się na łączne przychody Wars i przyczynia się ona do ich wzrostu o ok. 3-4 proc. – komentuje wyniki sprzedaży Iwo Orzełek, kierownik marketingu Wars SA.
Franczyzobiorcy Wars zarządzają 69 wagonami gastronomicznymi, w tym 19 restauracyjnymi (z obsługą kelnerską oraz zastawą porcelanową) i 50 barowymi, gdzie potrawy i napoje wydawane są w naczyniach jednorazowych. |
- Biorąc pod uwagę obiecujące wyniki sprzedaży Żywca, planujemy wprowadzić do wagonów Wars dwa kolejne piwa z ponad 30 oferowanych przez Grupę Żywiec – mówi Piotr Czyżewski z piwnego koncernu.
Wagon na licencji
Franczyzobiorcy Wars wybierani są na podstawie konkursu. Badanie jakości usług z wykorzystaniem tzw. tajemniczego klienta wyłania spośród dotychczasowych franczyzobiorców 12 najlepszych. Ci przedsiębiorcy mogą wybrać dowolną linię do obsługi. Pozostali franczyzobiorcy przystępują do konkursu ofert zgodnie z jego regulaminem.
- Osoby nowe, które chcą przystąpić do systemu franczyzowego Wars przechodzą weryfikację wstępną tzn. rozmowę kwalifikacyjna przed komisją i po takiej rozmowie dostają pozytywna lub negatywna opinię. Potencjalni partnerzy z pozytywną opinią przystępują do kolejnego etapu konkursu, którym jest badanie kompetencji franczyzobiorców. Co roku kilka osób bez doświadczenia we współpracy z Warsem uzyskuje w konkursie umowy franczyzowe - dodaje Iwo Orzełek.
W chwili obecnej firma opracowuje ofertę franczyzową dotyczącą stacjonarnych formatów restauracji Piada Bar i Green Patio, które jeszcze są testowane. Do końca wakacji powinny być znane szczegóły licencji na biznes.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...