Z budowlanki za bufet
Columbus Coffee liczy dziewięć kawiarni, w tym pięć franczyzowych. Ostatnie otwarcie miało miejsce w Szczecinie, gdzie mieści się siedziba spółki odpowiedzialnej za rozwój sieci. Nowy franczyzobiorca jest jednocześnie kierownikiem swojego lokalu, a jest kim zarządzać, bowiem w kawiarni może pracować nawet 9 osób.
- Doświadczenie w biznesie zdobyłem prowadząc firmę w sektorze budowlanym. Moim marzeniem od zawsze jednak była własna kawiarnia. Brak doświadczenia w gastronomi spowodował, że zdecydowałem się na franczyzę. Wchodząc w sprawdzony biznes, wciąż trzeba liczyć się z nastawieniem na ciężką pracę i dużą odpowiedzialność - mówi Jakub Manicki, partner Columbus Coffee ze Szczecina.
Punkt Jakuba Manickiego powstał w byłej myjni tunelowej. W niszczejącym budynku zlokalizowanym obok samoobsługowej stacji paliw przedsiębiorca dostrzegł potencjał do stworzenia klimatu.
- Od samego początku przyświecały nam zasady zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska. Pozwoliło to nam spojrzeć na niszczejący budynek z innej perspektywy i nadało kierunek wszystkim pracom. Zastosowaliśmy oświetlenie LED, a wiele elementów wystroju pochodzi z odzysku. Udało nam się połączyć nowoczesność z niepowtarzalnym klimatem kawiarni spod znaku Columbus Coffee. Duże przeszklenia od podłogi do dachu otworzyły kawiarnię na otoczenie. Drewno na ścianach i sufitach podwieszanych ociepliło wnętrze. A klasyczne fotele i nastrojowa muzyka dopełniły niepowtarzalny klimat tego miejsca - opowiada Manicki.
Columbus Coffee „Myjnia” posiada również jako pierwsza w sieci opcję Drive Up. Licencją na biznes kosztuje w Columbus Coffee 18 tys. zł. Firma projektuje lokal dla 30-50 gości, a obecnie poszukuje lokalizacki w Łodzi i Poznaniu.
- Portal Franchising.pl to dla większości przyszłych franczyzobiorców pierwszy przystanek w poszukiwaniu partnera biznesowego. Nie inaczej było w moim przypadku. Po rozmowach z większością sieci kawiarnianych zaufałem konceptowi młodemu, ale podpartemu kilkunastoletnim doświadczeniem w gastronomii. Wsparcie Columbus Coffee czuliśmy na każdym etapie inwestycji - od analiz przed podjęciem współpracy, przez fazę projektową, budowę kawiarni aż do otwarcia. Od firmy otrzymałem również pełne know-how: szkolenie dla pracowników, procedury i receptury, co pozwala zaraz po otwarciu uzyskać pełną wydajność zespołu - dodaje franczyzobiorca.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...