Sfinks i Eurocash łączą siły
Umowa pomiędzy Eurocashem i Sfinksem wejdzie w życie najpóźniej 1 stycznia 2013 roku. Ma obowiązywać do 2015 roku, a na jej mocy spółka kierowana przez Luisa Amarala ma dostarczyć restauracjom spod znaku Sphinx, Wook i Chłopskie Jadło produkty o wartości 98 mln zł.
Eurocash będzie dostarczać produkty do wszystkich punktów sieci Sfinks Polska, w tym również punktów franczyzowych. Jak dowiedział się portal Franchising.pl, umowa nie obejmuje jednak na razie dostaw napojów. Zarząd Sfinksa zapowiada, że zmiany ułatwią pracę franczyzobiorcom.
- Współpraca z nowym partnerem będzie istotnym ułatwieniem dla franczyzobiorców, ponieważ większa liczba produktów dostarczana będzie przez jednego dostawcę, który będzie odpowiadał za ich zakup, transport i sprzedaż do restauracji – tłumaczy Bogdan Bruczko, wiceprezes zarządu Sfinks Polska. - Będzie to istotna zmiana w stosunku do dotychczasowego systemu zaopatrzenia, która pozwoli m.in. na oszczędność czasu i w dużej mierze odciążenie franczyzobiorców od kwestii dostaw. Zapewniam też, że wszystkie zmiany, które wprowadzamy, mają na celu zwiększenie efektywności kosztowej i organizacyjnej w naszych sieciach i tak też jest w tym przypadku.
Usługa świadczona przez Eurocash będzie obejmować zakup, transport oraz sprzedaż towarów do restauracji sieci zarządzanych przez Sfinks Polska. Obejmie ona również dystrybucję towarów od wskazanych przez Sfinksa dostawców, z którymi spółka ma odrębne umowy, a także produktów wytwarzanych na podstawie własnych, niejawnych receptur spółki.
- Sieć restauracji zarządzanych przez Sfinks Polska będzie jednym z naszych największych klientów w obszarze HoReCa, który rozwijamy szczególnie intensywnie od momentu przejęcia spółki Pol-Cater w 2010 roku - podkreśla Krzysztof Steć, dyrektor generalny Eurocash Gastronomia.
Niewykluczone, że współpraca ze Sfinksem to dopiero jednym z pierwszych kroków Eurocashu w procesie ekspansji na rynku gastronomicznym.
- Podpisanie umowy ze Sfinksem wpisuje się w strategię Eurocash Gastronomia, zgodnie z którą chcemy być partnerem dla sieci gastronomicznych. Obecnie obsługujemy już wiodące sieci i zamierzamy dalej rozwijać się także i w tym segmencie rynku - mówi Jan Domański, rzecznik prasowy Eurocash.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...