Polska franczyza z niemiecką kiełbasą
Bernard Rucel, zarządzający siecią Wurst Kiosk
Gastronomia, podobnie jak wiele innych biznesów, ulega różnego rodzaju modom. Po modzie na lokale sushi, punkty z tajską herbatką bąbelkową, przywędrowała nad Wisłę moda na „uliczne jedzenie” w postaci budek rozstawionych w mieście oraz foodtrucków, czyli małej gastronomii na kółkach. Najczęściej w punktach ulicznej gastronomii sprzedawane są burgery, ale można też skosztować innych przysmaków, jak chociażby niemieckie kiełbaski, których sprzedażą zajmuje się Wurst Kiosk.
- Pierwszy Wurst Kiosk otworzyliśmy w Warszawie tuż przed Euro 2012, a nasz asortyment był skierowany głównie do głodnych sportu i kiełbasek kibiców. Chcieliśmy wprowadzić do warszawskiej gastronomii ulicznej kiełbaski, które są znane i doceniane w całych Niemczech i chyba nam się to udało, bo po ponad roku obecności na rynku nasza sieć liczy 3 punkty własne i 3 franczyzowe. Mamy też Wurst Kiosk Wagen, który w lecie był obecny na większości muzycznych festiwali w Polsce – mówi Bernard Rucel, zarządzający siecią Wurst Kiosk.
Wkrótce zostanie uruchomiony czwarty lokal franczyzowy, który obsłuży pierwszych klientów już w listopadzie. Właściciele sieci szukają też kolejnych partnerów, którzy poprowadzą Wurst Kioski m.in. w Krakowie i Poznaniu.
Franczyzobiorcy najczęściej samodzielnie szukają lokalu, w którym zostanie otwarty Wurst Kiosk. Centrala zapewnia swoim partnerom wsparcie techniczne, pomoc w zaprojektowaniu lokalu oraz zakupie wyposażenia gastronomicznego. Wurst Kiosk szkoli pracowników franczyzobiorcy i zapewnia im także stroje firmowe. Również centrala odpowiada za zakup surowców i produktów. Całość inwestycji powinna zamknąć się w kwocie 30 tys. zł. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 1 tys. zł, a opłata miesięczna to 200 zł.
- Dbamy o promocję naszej sieci, dzięki temu budujemy wśród naszych klientów markę i zyskujemy większy rozgłos. Jednym ze sposobów promocji są tygodnie tematyczne, np. w październiku nasi klienci będą mogli spróbować austriackich kiełbasek – mówi Bernard Rucel.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Nie potrzeba dużych pieniędzy, aby wejść we franczyzę Sulaiman Kebab. A ile można zarobić?
Coraz więcej franczyzobiorców Stopiątki po dwóch latach współpracy otwiera kolejną pizzerię. Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję w lokal marki?
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Mail Boxes Etc. oferuje przedsiębiorcom model biznesowy, który umożliwia wejście do skonsolidowanej sieci, składającej się z 3100 centrów rozwiązań biznesowych na świecie.
Franczyzodawca marki Mazfor ma kilkanaście lat rynkowego doświadczenia w wynajmie pojazdów. Ile można zarobić, prowadząc wypożyczalnię samochodów?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali