Pizzeria w małym mieście
Krzysztof Petrykowski, dyrektor handlowy Telepizza Poland
Telepizza stawia na rozwój w mniejszych miastach. To nowość, ponieważ hiszpańska sieć jest widoczna przede wszystkim w dużych metropoliach.
Rzeczywiście, o wiele więcej restauracji Telepizzy funkcjonuje w większych miastach. Duże sieci dopiero zaczynają zaglądać miast liczących kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców. Obecnie zwyczaje konsumenckie w dużych i małych miastach stają się podobne. Ujednolicają się oczekiwania klientów wobec rynku. Niezależnie od miejsca zamieszkania ludzie cenią wysoką jakość usług. Rozwój internetu oraz rosnąca mobilność ludzi sprawiła, że kultura i model życia powoli się ujednolica. Mniejsze miasta są wciąż jednak w fazie nasycania rynku. To co w dużych miastach jest już powszechne, w małych wciąż wzbudza większy entuzjazm. Chcemy to wykorzystać, dlatego zdecydowaliśmy się na zmianę kierunku rozwoju.
W których częściach Polski planujecie w najbliższym czasie otwarcia?
W województwie wielkopolskim, łódzkim, pomorskim i podkarpackim. Widzimy możliwość uruchomienia tam nawet 20 nowych restauracji. Mamy listę konkretnych miast z odpowiednim potencjałem. Nie wyznaczamy sobie jednak konkretnego terminu realizacji planu. Rocznie otwieramy ok. 10 placówek. Tempo rozwoju zależy od podaży lokalizacji, nastrojów w gastronomii i gospodarce, które mają duży wpływ na decyzje inwestycyjne przedsiębiorców. Jesteśmy dobrej myśli. Co roku sukcesywnie powiększamy zasięg Telepizzy.Na jakie wsparcie może liczyć franczyzobiorca Telepizzy?
Przede wszystkim pomagamy pozyskać lokalizację. Takie działanie przyspiesza start w biznesie. Licencjobiorcy nie tracą bowiem czasu na poszukiwanie nieruchomości na wynajem, tylko od razu szykują się do otwarcia restauracji. Ponadto partnerzy mogą liczyć na gotowy projekt wnętrza restauracji, uczestniczą w szkoleniach wstępnych i bieżących, podobnie jak ich personel. Współpraca franczyzowa z Telepizzą umożliwia działalność w strukturach dużej firmy o międzynarodowym zasięgu. Aktualnie Telepizza posiada 115 restauracji nad Wisłą. Firma funlcjonuje także w Hiszpanii, Portugalii, Chile, Peru oraz Kolumbii. Hiszpańska sieć liczy na całym świecie ponad 1000 restauracji. Rocznie Telepizza sprzedaje w Polsce ponad 6 mln sztuk pizzy. W pierwszych sześciu miesiącach 2013 roku zanotowaliśmy przychody na podobnym poziomie w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.
rozmawiała (mk)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali