(Biznes)plan na życie

Małżeństwo aktualnie prowadzi dwa supermarkety spożywcze Intermarché. Przystępując do Grupy Muszkieterów otrzymali propozycję poprowadzenia gotowych placówek. Dotychczasowy właściciel sklepów Intermarché postanowił odsprzedać swoje sklepy co było spowodowane zmienianą miejsca swojej działalności.
– Nie zastanawialiśmy się nad wyborem sieci ponieważ bardzo dobrze znaliśmy markę Intermarché. Od wielu lat supermarket pod szyldem Muszkieterów z powodzeniem prowadził brat męża. Postanowiliśmy iść jego śladem. Dzieci dorosły i poszły własną drogą, co zainspirowało nas do zmiany również naszego życia. Byliśmy gotowi się przeprowadzić. Poszukiwaliśmy wówczas lokalizacji dla sklepu, rozpatrywaliśmy różne miejscowości – mówi Małgorzata Kuś.
Gdy Muszkieterowie złożyli im propozycję przejęcia supermarketów w Szczecinku, pojechali sprawdzić nie tylko placówki, ale przede wszystkim miasto, w którym miał być ich nowy dom. – Spodobała nam się miejscowość. Sklepy, które mieliśmy przejąć – również. Mieliśmy możliwość wglądu w ich dotychczasowe wyniki finansowe. Supermarkety działały od 11 i 4 lat, dzięki czemu były już znane wśród lokalnej społeczności. To nam bardzo pomogło na starcie – dodaje.
Państwo Kusiowie działalność biznesową w branży spożywczej rozpoczęli w 2010 roku, po tym, gdy francuska Komisja Zezwoleń Muszkieterów pozytywnie rozpatrzyła ich kandydaturę na franczyzobiorców sieci. Musieli przejść też roczne szkolenie przygotowujące do prowadzenia supermarketów Intermarché. – Mamy dwa sklepy, mniejszy ma ok. 385 m2. Jest nietypowy jak na supermarkety Intermaché, które z reguły mają ponad 1000 m2 powierzchni. Pełni on funkcję sklepu osiedlowego. Drugi punkt jest standardowych rozmiarów ok. 1200 m2 – mówi Małgorzata Kuś.
W przyszłym roku Kusiowie zamierzają poszerzyć działalność i otworzyć kolejny supermarket, również w Szczecinku. – Uznaliśmy, że mimo obecności innych sieci spożywczych w mieście, nowa inwestycja będzie opłacalna. Być może zrezygnujemy z mniejszego sklepu na rzecz większej placówki. Duży format umożliwia poszerzenie usług. Tak zrobiliśmy w naszym większym supermarkecie, gdzie sprzedajemy przygotowywane na miejscu wyroby garmażeryjne. Była to inicjatywa naszego poprzednika, która spotkała się z pozytywną reakcją klientów. Centrala Muszkieterów popiera pomysły franczyzobiorców. Niektóre z nich wdraża później do całej sieci. Tak było w przypadku wędzarni, która jest obecnie standardowym elementem wszystkich supermarketów Intermarché – mówi Małgorzata Kuś.
Franczyzobiorcy sieci mogą również zaopatrywać sklepy w lokalne wyroby. – 90 proc. asortymentu pochodzi z centrali, reszta natomiast to produkty miejscowych producentów. Mamy własnych dostawców mięsa, drobiu oraz pieczywa. Lokalnie zaopatrujemy się w warzywa i owoce – mówi Małgorzata Kuś.
Różnorodność asortymentu, jego jakość oraz cena to najważniejsze czynniki, którymi klienci kierują się podczas zakupów. – Trwa ostra rywalizacja o klienta. W ciągu trzech lat od momentu rozpoczęcia przez nas działalności w Szczecinku otworzyły się trzy konkurencyjne supermarkety. Obecnie najbardziej uciążliwym przeciwnikiem są dyskonty, które wymuszają mocny spadek cen towarów. Ludzie coraz świadomiej podchodzą do zakupów. Zanim zdecydują się cokolwiek kupić, porównują ceny produktów i ich jakość – twierdzi Małgorzata Kuś.
Warunki, które dyktuje rynek, wyznaczają bieżący kierunek działania Grupy Muszkieterów. Ostatnie badania CBOS wykazały, że Intermarché należy do najtańszych supermarketów w Polsce, włączając w to dyskonty. Orężem w rywalizacji o klienta Muszkieterów jest Wielka Rewolucja Cenowa. Zgodnie z nią w Intermarché spadły ceny najpopularniejszych produktów. Decyzja dotyczyła między innymi produktów własnej marki. Różnica dochodzi nawet do 40 proc.
– Okazało się, że promocje stanowią mocną siłę napędową obrotów. Na początku mieliśmy obawy, że obniżka cen wpłynie na kondycję naszych sklepów. Wiedzieliśmy jednak, że nowa taktyka ma na celu wzmocnienie pozycji Intermarché na rynku, z korzyścią dla franczyzobiorców. Przecież Muszkieterowie nie dopuszczą do spadku obrotów w swoich sklepach. W końcu w skład Zarządu Grupy wchodzą franczyzobiorcy i to oni decydują o polityce firmy. W związku z tym spokojnie czekaliśmy na rezultaty podjętych działań – mówi Małgorzata Kuś. – I okazały się pozytywne. Rzeczywiście przybyło nowych klientów, a im ich więcej, tym większe zyski.
W supermarkecie Kusiów działa wędzarnia z własnym rozbiorem mięsa i produkcją wędlin na miejscu. – W Szczecinku jako jedyni oferujemy świeże wędliny i mięso. Ponadto cała produkcja odbywa się w obecności klientów, co wzbudza zaufanie. Nie stosujemy również konserwantów i sztucznych utrwalaczy. W supermarkecie wypiekamy pieczywo oraz wyroby cukierniane według receptury miejscowej piekarni i cukierni. Przez cały dzień można u nas kupić świeże bułki, chleb i ciasta – mówi Małgorzata Kuś.
Obecny personel obu supermarketów Małgorzaty i Jarosława Kusiów liczy 80 osób. Małżeństwo dopiero po trzech latach zatrudniło i wyszkoliło menedżerów sklepów. Wcześniej sami zarządzało zespołem.
– Mamy małą rotację wśród pracowników. Znaczna część osób, która u nas pracuje została zatrudniona jeszcze przez poprzedniego właściciela. Nie jest łatwo kierować tak dużym zespołem. To chyba jeden z najtrudniejszych elementów w prowadzeniu własnej firmy – mówi Małgorzata Kuś. – Dzielimy się zadaniami z mężem. Ja zarządzam personelem i bieżącymi sprawami, mąż natomiast sprawami finansowo-budżetowymi. Mamy również zadania w centrali Muszkieterów. Każdy franczyzobiorca, oprócz prowadzenia własnej działalności, dwa dni w tygodniu pracuje na rzecz Grupy. W związku z tym ja pracuję w zespole zajmującym się rekrutacją nowych franczyzobiorców, natomiast mąż w dziale pozyskującym tereny pod nowe inwestycje.
notowała Magdalena Kurda
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Franczyzobiorca Intermarché może albo uruchomić nowy sklep od podstaw, albo przejąć już funkcjonującą placówkę.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
Odejście z korporacji i otwarcie własnego biznesu to poważny krok. Ale wiele osób go zrobiło i nie żałuje.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
Odwiedzający Targi Franczyza 2016 mieli szansę w jednym miejscu poznać i porównać oferty 173 marek franczyzowych. Ponad 7 tys. osób skorzystało z tej okazji.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów